Home » Istorie » Top 10 mașinării ciudate din cel de Al Doilea Război Mondial

Top 10 mașinării ciudate din cel de Al Doilea Război Mondial

Publicat: 27.08.2020

Eforturile de război au dus la o serie de inovații tehnologice interesante în cel de Al Doilea Război Mondial.

Cel de Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict din istorie, atât din cauza sistemelor de valori  care îi animau pe oameni, dar și a armelor pe care aceștia le-au avut la dispoziție.

Adevărul este că cercetarea și dezvoltarea din perioadele de război joacă un rol extrem de important pentru deznodământul respectivului conflict, dar și pentru lumea de după. Cea de-a doua conflagrație mondială a dus la o mulțime de descoperiri și invenții care au schimbat modul în care se poartă și se câștigă luptele, acestea culminând cu bomba atomica. Heritage Daily a creat o listă cu zece mașinării ciudate care au fost folosite în acest conflict.

10. Transportoarele din gheață

Submarinele germane din cel de Al Doilea Război Mondial s-au dovedit a fi extrem de eficiente împotriva navelor Aliaților și, din această cauză, au fost propuse mai multe proiecte și strategii care ar fi dus la eliminarea acestora.

O potențială soluție a fost Proiectul Habakkuk, propus de către britanicul Geoffrey Pyke și care implica construirea unor transportatoare din lemn și gheață. Un astfel de iceberg ar fi urmat să fi folosit drept platformă de aterizare pentru avioanele Aliaților.

Un prototip a fost construit pe lacul Patricia din Canada și măsura 18 metri lungime și nouă lățime. Cu toate acestea, un astfel de iceberg ar fi trebuit să măsoare chiar și 610 metri, și să aibă o grosime de cel puțin 40 pentru a putea face torpilelor inamice.

9. Mina cu șenile Goliath

Acesta era un vehicul de demolări la distanță folosit de către germani. Un astfel de „tanc-gândac” putea să transporte până la 100 de kilograme de explozibil extrem de periculos putând fi folosit pentru distrugerea clădirilor și a podurilor.

În anul 1942, aceste mini-tancuri au intrat în dotarea unor unități de tancuri și a echipelor de ingineri militari. Cu toate acestea, viteza redusă, de doar 9,7 km/h și blindajul insuficient a dus la oprirea acestui proiect după producerea a doar 7.564 unități.

8. Bomba cu lilieci

Această invenție aparține unui dentist din Pennsylvania, care a ajuns la concluzia că liliecii ar putea fi folosiți în scopuri militare.

Exteriorul acestui proiectil semăna cu cel al unei bombe obișnuite, dar, în interiorul acesteia s-ar fi aflat lilieci de care erau atașate bombe incendiare cu ceas. Ideea dentistului era că acești lilieci își vor căuta adăpost prin case și clădiri publice și, atunci când timpul se va fi scurs ar fi dus la un incendiu generalizat în orașele vizate.

7. Bombele cu baloane de foc

Această mașinărie a fost propusă de către inginerii militari japonezi, care au decis că o modalitate ieftină de atacare a orașelor americane și canadiene poate fi reprezentată de către folosirea curenților de aer de deasupra Oceanului Pacific.

Proiectul includea folosirea unor baloane cu hidrogen de care erau agățate bombe antipersonal sau bombe incendiare care ar fi avut ca țintă fermele și orașele din America de Nord. În practică, idee s-a dovedit ineficientă, dar efectul psihologic a fost considerabil.

6. Tancul Bob Semple

Acest tanc a fost proiectat și construit de către ministrul Bob Semple al Noii Zeelande la începutul celui de Al Doilea Război Mondial folosind materialele de care țara sa dispunea.

Designul pe care ministrul l-a produs este unul inedit, având la bază tractorul Caterpillar D8, echipat cu o șapte mitraliere Bren. Deoarece Nouă Zeelandă nu dispune de materialele necesare unui blindaj convențional, Semple a folosit plăci de ondulate în speranța că vor putea devia gloanțele.

5. Bachem Ba 349

Inginerul Erich Bachem a proiectat o rachetă care ar fi trebuit să fie folosită pentru eliminarea aeronavelor care atacau punctele strategice.

Bachem Ba 349 era lansat vertical, asemenea rachetelor V2, și erau controlate de la distanță, urmând să fie îndreptate către navele inamice. A existat și un singur test cu un om la bord care s-a soldat cu moartea pilotului, ceea ce a dus la producerea unui singur lot de doar 36 de unități.

4. Tunul V-3

Acesta era un super-tun construit de către armata nazistă și utiliza proiectile care foloseau mai multe încărcături pentru a-și atinge ținta. Astfel, după aprinderea inițială, proiectilele își aprindeau încărcătura suplimentară pentru a-și crește viteza de interceptare.

Naziștii au plănuit să utilizeze tunul pentru a bombarda Londra folosind două buncăre mari din regiunea Pas-de-Calais din nordul Franței. Din fericire pentru londonezi, în 6 iulie 1944, escadronul 617 al SUA a distrus amplasamentul tunului.

3. Tancul Landkreuzer P. 1000 Ratte

Tancul acesta întră la categoria „supergrea” și asta deoarece cântărea aproximativ 1.000 de tone, în comparație, era de cinci ori mai mare decât Panzer VIII Maus.

Ar fi trebuit să fie echipat cu un blindaj gros de 25 de centimetri de oțel, dar și cu o serie de arme de calibru greu. Hitler ar fi apreciat proiectul și în 1942 ar fi ordonat construirea în masă a acestui model, cu toate acestea ordinul a fost revocat în 1943 de către Albert Speer, înainte de a fi construit măcar un astfel de tanc.

2. Hafner Rotabuggy

Acest experiment britanic a fost o combinație inedită care avea la bază un Jeep căruia i s-a adăugat un rotor. Designul a fost propus de către Raoul Hafner și construit de către R. Malcolm Ltd în anul 1942.

Avea nevoie de un echipaj de doi pentru a pilota această aeronavă: o persoană îl conducea ca un automobil și una îl pilota în aer, folosind o coloană de control. Inițial, a fost numit „Blitz Buggy”, dar asta a fost curând s-a trecut la „Rotabuggy”.

1. Bombele cu purici

În anul 1940, Forțele Imperiale Aeriene ale Japoniei au folosit bombe cu purici pentru a ataca China. Acești purici erau purtători ai ciumei bubonice și au dus la moartea a mii de persoane.

Pentru lansarea acestor bombe, militarii japonezi efectuau zboruri de joasă altitudine deasupra orașelor din China.

Citește și:

Secretele întâlnirii dintre Hitler și un general japonez în timpul războiului

75 de ani de la cel de-al doilea atac nuclear lansat de americani

Conferința de la Teheran, testul politic al Aliaților din Al Doilea Război Mondial

Operațiunea Valul Nimicitor, atacul Aliaților asupra Ploieștiului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase