Home » D:News » Ce trebuie să știe cei care se întorc în România din țări aflate pe lista verde

Ce trebuie să știe cei care se întorc în România din țări aflate pe lista verde

Ce trebuie să știe cei care se întorc în România din țări aflate pe lista verde
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.08.2021

La întoarcerea din țările aflate pe lista verde nu este necesară prezentarea certificatului digital, au transmis reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT). De asemenea, Bulgaria nu impune nimic suplimentar turiștilor.

Potrivit ANAT, certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverință de vaccinare sau test, însă pentru țări care nu impun nimic suplimentar turiștilor – precum Bulgaria – sau la întoarcerea din țările aflate pe lista verde nu este necesară prezentarea certificatului digital.

„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României. Asociația Națională a Agențiilor de Turism precizează că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării precum precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină”, au transmis cei de la ANAT.

Certificatul digital aplicat doar pentru statele Uniunii Europene

Aceștia spun că, din păcate, această măsură a fost interpretată și comunicată eronat, generând panică.

„În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene. În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverința de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării. De exemplu, turiștii care revin din țările galbene sau roșii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din țările verzi nu. Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora și recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă. În rest, nu avem de-a face cu nicio schimbare”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), potrivit Mediafax.

Începând de vineri pentru trecerea frontierelor de stat vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar documentele ce conțin un cod QR.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase