Motivul pentru care Rusia a arestat un cercetător de top în tehnologia hipersonică

14 08. 2021, 00:00
Alexander Kuranov, cercetător de top în tehnologia hipersonică. Sursa foto: Profimedia

Un tribunal rus a dispus arestarea unui specialist în tehnologia hipersonică, în vârstă de 73 de ani, suspectat de trădare de stat, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri, relatează Reuters.

Agenții Serviciului Federal de Securitate l-au arestat pe suspect, Alexander Kuranov, directorul general al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg, la Moscova.

Kuranov a supravegheat munca la conceptul unui nou avion hipersonic numit Ayaks, care datează din era sovietică, potrivit site-ului său web. Tehnologia hipersonică permite deplasarea cu viteze mut mai mari decât cea a sunetului.

Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat până la nivelurile minime post-Război Rece, a dezvoltat o serie de arme hipersonice în ultimii ani, susținute generos de președintele Vladimir Putin.

Trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare

Kuranov este suspectat că a transmis informații secrete unui cetățean străin despre tehnologia hipersonică.

Trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. O astfel de sentință a fost pronunțată în cazul unui lector de aviație din Moscova, în aprilie, care a fost găsit vinovat de exportul ilegal de tehnologie sau informații tehnice, potrivit Mediafax.

O serie de oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de trădare în ultimii ani și că au transmis materiale sensibile în țări străine.