Home » D:News » Creatorul Sudoku a murit. Cum a devenit jocul popular

Creatorul Sudoku a murit. Cum a devenit jocul popular

Creatorul Sudoku a murit. Cum a devenit jocul popular
Credit foto: Profimedia
Publicat: 18.08.2021

Maki Kaji, creatorul popularului joc Sudoku, a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani. Jocul care în limba japoneză înseamnă „număr” şi „unic” le cere jucătorilor să plasează numerele de la 1 la 9 în rânduri, coloane şi blocuri fără a le repeta.

Născut în insulă nordică Hokkaido, Maki a început prima revistă de jocuri puzzle din Japonia după ce a părăsit Universitatea Keio din Tokyo. El a fondat Nikoli în 1983, relatează AP.

Conceptul original al jocului – pătratul latin – a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler. Dar versiunea modernă diferă fiind creaţia lui Maki Kaji.

El s-a folosit de elemente din mai multe jocuri similare pentru a crea la mijlocul manilor 80′ jocul puzzle pe care l-a denumit „sudoku” – mijlocul anilor 80.

Cum a devenit Sudoku popular

Sudoku a devenit popular în afara Japoniei cu aproximativ două decenii în urmă, după ce ziarul britanic The Times a început să-l tipărească. Laudat ca o modalitate de a menţine mintea antrenată, se estimează că peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume îl joacă regulat. Odată cu era digitală jocul a cunoscut o nouă creştere în popularitate. Un campionat mondial se desfăşoară anual din 2006.

Kaji a continuat să creeze şi să rafineze puzzle-uri cu ajutorul cititorilor revistei sale trimestriale de puzzle-uri, potrivit mediafax. El a renunţat la funcţia de şef al companiei sale în iulie din cauza problemelor de sănătate.

Ziarul japonez Mainichi, în necrologul său, l-a acreditat pe Kaji pentru introducerea cuvântului „Sudoku” în dicţionarul Oxford.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase