Home » D:News » Cât de crescut este riscul de tromboză pentru cei care trec prin COVID-19 față de cei care se vaccinează

Cât de crescut este riscul de tromboză pentru cei care trec prin COVID-19 față de cei care se vaccinează

Cât de crescut este riscul de tromboză pentru cei care trec prin COVID-19 față de cei care se vaccinează
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.08.2021

Riscul de tromboză este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează, potrivit unui studiu care a utilizat datele a peste 29 de milioane de oameni din Anglia.

Probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 este cu mult mai mare decât riscurile pe care le implică vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Pfizer, potrivit celui mai mare studiu de acest gen.

Cercetarea a folosit date de la peste 29 de milioane de oameni din Anglia pentru a compara ambele vaccinuri cu efectele bolii COVID-19.

Riscurile asociate vaccinurilor au fost, de asemenea, relativ de scurtă durată, au avertizat cercetătorii în British Medical Journal. Specialiştii au urmărit rata de spitalizare sau de deces din cauza trombozelor, pe o perioadă de 28 de zile, fie de la un test pozitiv, fie de la prima doză de vaccin.

„Riscurile sunt considerabil mai mari dacă sunt infectaţi cu SARS-CoV-2”

Autorul principal Julia Hippisley-Cox, profesor de epidemiologie clinică şi practică generală la Universitatea din Oxford, a declarat: „Oamenii ar trebui să fie conştienţi de aceste riscuri crescute după vaccinarea anti-COVID-19 şi să solicite asistenţă medicală imediat dacă dezvoltă simptome, dar, de asemenea, să ştie că riscurile sunt considerabil mai mari şi pe perioade mai lungi de timp dacă sunt infectaţi cu SARS-CoV-2”.

Rezultatele studiului s-au bazat pe date din fişele medicale electronice colectate între 1 decembrie 2020 şi 24 aprilie 2021. În plus, faţă de tromboză, cercetătorii au analizat şi alte riscuri, inclusiv accident vascular cerebral ischemic (un cheag de sânge sau blocaj care întrerupe alimentarea cu sânge a creierului).

În general, cercetătorii au descoperit un risc crescut de tromboză şi alte cheaguri de sânge arteriale rare după prima doză de vaccin AstraZeneca. După prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech, au descoperit un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge în artere şi accident vascular cerebral ischemic, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, datele au arătat că ar exista 934 de cazuri în plus de tromboză la fiecare 10 milioane de persoane, după infectarea cu SARS-CoV-2, comparativ cu 107 cazuri la cei care au primit prima doză de AstraZeneca. Pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice, ar exista aproximativ 1.699 de cazuri suplimentare pentru fiecare 10 milioane de persoane după infecţie, comparativ cu doar 143 de cazuri în plus după prima doză de Pfizer.

Riscurile asociate vaccinurilor au fost, de asemenea, relativ de scurtă durată, au avertizat cercetătorii în British Medical Journal.

Prof. Carol Coupland, cercetător principal la Universitatea din Oxford şi profesor de statistici medicale în îngrijirea primară la Universitatea din Nottingham, a spus că riscul de accident vascular cerebral după vaccinul de la Pfizer a fost crescut timp de 15 până la 21 de zile după prima doză. În cazul trombozei după administrarea AstraZeneca, riscul mai mare a fost timp de 8 până la 14 zile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase