Home » Știință » Ce este tromboza? Tipuri, diagnostic, simptome și prevenție

Ce este tromboza? Tipuri, diagnostic, simptome și prevenție

Ce este tromboza? Tipuri, diagnostic, simptome și prevenție
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.03.2021

Abilitatea sângelui tău de a se închega ajută la supraviețuirea ta. Fără asta, fiecare zgârietură sau tăietură superficială ar putea deveni o urgență medicală.

Totuși, cheagurile de sânge pot reprezenta o problemă atunci când se formează în locurile în care nu ar trebui, precum în vene, acolo unde un cheag poate bloca fluxul sangvin. Asta se numește tromboembolism venos (tromboză) și este o afecțiune medicale periculoasă, însă poate fi tratată.

Există multe metode prin care îți pot diminua șansele de a dezvolta un tromboembolism venos.

Care sunt tipurile de tromboembolism venos și ce simptome pot apărea

Există două tipuri de tromboembolism venos, iar principala diferență este locul din corp în care apar.

Tromboza venoasă profundă apare, după cum sugerează și denumirea, adânc în vene, de obicei la picioare. De asemenea, tromboza venoasă profundă poate apărea și în brațe. Tromboza venoasă profundă poate bloca circulația sângelui, poate cauza dureri, inflamație, roșeață și senzația de căldură în apropierea venei blocate.

Embolia pulmonară este mult mai gravă decât tromboza venoasă profundă. Embolia pulmonară apare atunci când o tromboză venoasă profundă se desprinde și se deplasează la plămâni. O embolie pulmonară reprezintă o urgență care pune în pericol viața. Poate cauza probleme de respirație, palpitații ale inimii, dureri în piept și amețeală. De asemenea, poate duce la inconștiență.

Cum poate fi tratată tromboza

Dacă suferi de tromboembolism venos, trebuie să te prezinți cât mai curând posibil la un medic care ți-ar putea recomanda tratamente precum:

  • Anticoagulante. Acestea nu vor elimina cheagul de sânge, însă vor opri creșterea sa;
  • Medicamente care elimină cheagurile de sânge. Aceste medicamente pot fi sub forma unor injecții;
  • Intervenție chirurgicală. În unele cazuri, medicul va recomanda introducerea unui filtru special în vena blocată, care va împiedica cheagurile să ajungă la plămâni. Uneori, oamenii au nevoie de intervenție chirurgicală pentru a scăpa de un cheag de sânge.

Chiar și după ce te recuperezi în urma unui tromboembolism venos, vei avea nevoie de tratament cu anticoagulante timp de cel puțin 3 luni. Șansele dezvoltării unui nou tromboembolism venos vor rămâne crescute pentru o perioadă.

Cum să prevenim un tromboembolism venos

Există multe moduri prin care poți reduce șansele dezvoltării trombozei, iar aceste metode pot fi aplicate de toată lumea, informează WebMD.

  • Exerciții fizice regulate;
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
  • Renunțarea la fumat;
  • Mișcarea la fiecare 1 sau 2 ore;
  • Întinderea regulată a picioarelor;
  • Consumul de lichide multe.

Tromboza afectează persoanele de toate vârstele și apare atât la bărbați cât și la femei. În fiecare an, aproximativ 10 milioane de cazuri de tromboembolism venos sunt confirmate la nivel global. În Europa, aproximativ 544.000 de decese sunt cauzate anual de tromboză.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Terapiile pe bază de testosteron dublează riscul formării de cheaguri de sânge

Tratamentul care ar trebui administrat încă de la începutul infecţiei cu COVID-19

Cheaguri de sânge în ”aproape fiecare organ” descoperite în urma autopsiilor persoanelor care au murit de COVID

Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. România continuă vaccinarea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase