Poluarea poate reduce speranța de viață a 40% dintre indieni cu mai mult de 9 ani

06 09. 2021, 08:30
Sursa foto: Pixabay

Poluarea aerului reduce, probabil, speranța de viață a aproximativ 40% dintre indieni cu mai mult de nouă ani, potrivit unui raport publicat de un grup de cercetare din SUA, citat de Reuters.

Peste 480 de milioane de oameni care trăiesc în centrul, estul și nordul Indiei, inclusiv capitala New Delhi, suportă niveluri ridicate de poluare, se arată în raportul elaborat de Energy Policy Institute de la Universitatea din Chicago (EPIC).

„În mod alarmant, nivelurile ridicate de poluare a aerului din India s-au extins geografic de-a lungul timpului”, se spune în raportul EPIC.

De exemplu, calitatea aerului s-a înrăutățit semnificativ în statul Maharashtra din vestul țării și în statul central Madhya Pradesh.

Raportul laudă Programul Național de Aer Curat (NCAP) al Indiei

Raportul laudă Programul Național de Aer Curat (NCAP) al Indiei, lansat în 2019 pentru zonele cu niveluri de poluare periculoase, apreciind că „realizarea și susținerea” obiectivelor NCAP ar spori speranța de viață generală a țării cu 1,7 ani și pe cea din New Delhi cu 3,1 ani, potrivit Mediafax.

NCAP își propune să reducă poluarea în cele 102 orașe cele mai afectate, cu 20% -30% până în 2024, prin asigurarea reducerii emisiilor industriale și ale automobilelor.

New Delhi a fost cea mai poluată capitală din lume pentru al treilea an consecutiv în 2020, potrivit IQAir, un grup elvețian care măsoară nivelurile calității aerului pe baza concentrației de particule din aer care dăunează plămânilor, cunoscută sub numele de PM2.5.