Home » Știință » Richard Branson, primul zbor spațial cu Virgin Galactic. Lansarea și călătoria în spațiu, transmise în direct

Richard Branson, primul zbor spațial cu Virgin Galactic. Lansarea și călătoria în spațiu, transmise în direct

Publicat: 10.07.2021

Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, a desfășurat primul său zbor în spațiu la bordul avionului spațial VSS Unity duminică, 11 iulie.

UPDATE ora 18:40 Richard Branson și echipajul s-au întors pe Pământ. Lansarea și călătoria în spațiu, un moment istoric pentru Virgin Galactic, dar și pentru omenire!

UPDATE ora 18:25 Avionul VSS Unity s-a desprins de VMS Eve la altitudinea de aproximativ 15.000 metri. Richard Branson și echipajul său au ajuns în spațiu.

UPDATE ora 17:50 Aeronava VMS Eve a decolat cu avionul spațial VSS Unity sub aripi în urmă cu scurt timp. La bordul avionului VSS Unity se află Richard Branson și echipajul său, alcătuit din Beth Moses, Colin Bennett și Sirisha Bandla.

UPDATE ora 16:07 Zborul spațial programat pentru ora 16:00 (ora României) a fost amânat pentru ora 17:30 (ora României) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Branson, în vârstă de 70 de ani, și restul membrilor echipajului Unity 22 vor decola de la cosmodromul Spaceport America în apropiere de orașul Truth or Consequences din New Mexico, la bordul vehiculului spațial VSS Unity SpaceShipTwo al companiei Virgin Galactic.

Evenimentul a fost transmis în direct și îl puteți urmări chiar aici:

Cât va dura zborul spațial al lui Richard Branson la bordul VSS Unity?

Deocamdată, reprezentanții Virgin Galactic nu au dat publicității detalii cheie despre cronologia zborului. Duminică, 11 iulie, VSS Unity va decola sub aripile aeronavei purtătoare, un avion numit VMS Eve. La altitudinea de aproximativ 15.000 metri, Unity se va desprinde de Eve. Apoi, avionul se va deplasa pe cont propriu în spațiul suborbital. Atât Eve cât și Unity se vor întoarce la complexul de lansare Spaceport America.

Având în vedere zborurile anterioare ale avionului VSS Unity, misiunea de duminică ar trebui să dureze în jur de 90 de minute, iar „faza de imponderabilitate”, momentul în care avionul atinge apogeul călătoriei sale suborbitale, va dura în jur de patru minute, scrie Space.

O cursă spațială între Richard Branson și Jeff Bezos?

Avionul spațial VSS Unity va fi pilotat de Dave Mackay și Michael Masucci, iar nava purtătoare VMS Eve de C.J. Sturckow și Kelly Latimer. Pasagerii care îl vor însoți pe Richard Branson vor fi Beth Moses, Colin Bennett și Sirisha Bandla, toți fiind angajați ai companiei Virgin Galactic.

Avionul spațial VSS Unity în spațiu, deasupra New Mexico. Sursa foto: Profimedia

Dacă totul decurge conform planurilor, Branson este așteptat să desfășoare zborul spațial cu doar nouă zile înaintea unei alte companii, Blue Origin. Compania intenționează să-și trimită șeful în spațiu, Jeff Bezos, fondatorul miliardar al Amazon care a demisionat recent de la conducerea companiei. Bezos este așteptat să ajungă în spațiu la data de 20 iulie 2021.

Cine a fost, de fapt, primul turist în spațiu?

Zborul lui Bezos va coincide cu aniversarea a 52 de ani de la prima aselenizare, cea a misiunii Apollo 11, din 1969. Branson a declarat în interviuri că și-a dorit să ajungă în spațiu încă din tinerețe, atunci când a văzut astronauții pășind pe Lună. Recent, Branson a negat că ar fi într-o cursă spațială cu Bezos. Între timp, Bezos a rămas tăcut în această privință.

Virgin Galactic intenționează să trimită turiști în spațiu încă de la fondarea sa din 2004. Totodată, Blue Origin încearcă același lucru de la fondarea sa patru ani mai târziu.

Indiferent de cine va ajunge primul în spațiu, Richard Branson (și nici Jeff Bezos) nu va fi primul turist în spațiu. De fapt, primul turist în spațiu a fost Dennis Tito, un afacerist american și fost om de știință la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Tito a ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale în aprilie – mai 2001, acolo unde a rămas timp de șapte zile. Pentru călătoria sa, Tito a plătit 20 de milioane de dolari.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce spune Richard Branson despre așa-zisa cursă spațială cu Jeff Bezos: „Știu că nimeni nu mă va crede”

Petiție împotriva lui Jeff Bezos. Peste 14.000 de oameni nu vor ca fondatorul Blue Origin să se reîntoarcă pe Pământ

Competiție între miliardari. Richard Branson vrea să plece în spațiu înaintea lui Jeff Bezos

Cea mai nouă navă spațială din flota Virgin Galatic. Ce spune Richard Branson despre vehicul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase