Home » D:News » România și Bulgaria, statele europene cu cele mai reduse rate de vaccinare. Care sunt motivele?

România și Bulgaria, statele europene cu cele mai reduse rate de vaccinare. Care sunt motivele?

România și Bulgaria, statele europene cu cele mai reduse rate de vaccinare. Care sunt motivele?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2021

Cu aproape trei sferturi dintre adulți complet vaccinați împotriva Covid-19, Uniunea Europeană este lider mondial în materie de vaccinări. Dar numărul impresionant ascunde o realitate incomodă: răspândirea este extrem de inegală în întreaga Uniune.

Unele țări, printre care Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca, se mândresc cu rate de vaccinare de aproximativ 90%, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). De cealaltă parte a blocului, România și Bulgaria au vaccinat complet doar 33% și, respectiv, 22% dintre adulți.

Problema nu se datorează lipsei de vaccinuri. Toate țările UE au acces la toate vaccinurile aprobate de UE – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. De asemenea, fiecare țară în parte este liberă să obțină alte vaccinuri. Ungaria, de exemplu, a achiziționat vaccinuri rusești Sputnik pentru populația sa, arată o analiză CNN.

„Ei au vaccinurile. Oricine vrea să se vaccineze poate”, a declarat pentru CNN Ivan Krastev, un politolog bulgar și membru fondator al consiliului director al Consiliului European pentru Relații Externe. În schimb, a spus Krastev, Bulgaria se luptă cu ezitări adânc înrădăcinate în ceea ce privește vaccinarea, alimentate de instabilitatea politică, teoriile conspirației și lipsa de încredere în autorități.

Un nivel ridicat de neîncredere, atât pentru Bulgaria, cât și pentru România

„Există un nivel ridicat de neîncredere, iar acest lucru este valabil atât pentru Bulgaria, cât și pentru România”, a spus el. „Chiar și comunitatea medicală, medicii, asistentele, mulți ezită să se vaccineze, așa că nu este o surpriză că și societatea în ansamblu este la fel”, a spus el.

Atât România, cât și Bulgaria se luptă cu vârfuri de noi cazuri de coronavirus de la începutul lunii septembrie. România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în săptămâna încheiată duminică, aproximativ același nivel pe care l-a înregistrat la vârful celui de-al doilea val al epidemiei, în aprilie.

ECDC a avertizat joi că statele cu rate scăzute de vaccinare riscă să înregistreze valuri de spitalizări și decese în această toamnă dacă relaxează măsurile de distanțare socială.

Bulgaria organizează în noiembrie cele trei alegeri parlamentare din acest an. Două scrutine anterioare, în aprilie și apoi în iulie, s-au încheiat fără formarea unui guvern. Ca urmare, țara este blocată într-o campanie electorală perpetuă, fără prea mult spațiu pentru altceva.

„A fost mult mai multă campanie electorală decât campanie pentru vaccinuri”, a spus Krastev. „Nici guvernul care a fost la putere, nici guvernul interimar nu au făcut din vaccinare o prioritate”.

„Aici nu este vorba atât de mult de polarizare politică”

Krastev a declarat că problema vaccinurilor nu a divizat societatea bulgară pe criterii partizane, deoarece majoritatea oamenilor erau în general uniți în neîncrederea lor față de clasa politică. „SUA au un nivel major de polarizare; aici nu este vorba atât de mult de polarizare politică, ci de confuzie și dezgust față de tot ceea ce este politic, ceea ce a afectat foarte mult succesul campaniei [de vaccinare]”, a declarat el pentru CNN.

Acuzațiile de corupție guvernamentală au declanșat proteste de amploare în Bulgaria anul trecut. Poliția a reacționat cu violențe care au șocat națiunea – și au făcut ca oamenii să fie și mai suspicioși față de autorități.

Mass-media a jucat, de asemenea, un rol, a spus Krastev. „Pentru a face dezbaterea mai interesantă, ei au prezentat opiniile pro-vaccin și anti-vaccin ca fiind la fel de valoroase, astfel încât oamenii să fie confuzi”, a spus el.

Guvernul român a pus slaba desfășurare a vaccinării pe seama știrilor false și a teoriilor conspirației care se răspândesc online.

Există, de asemenea, inegalități puternice în ambele țări. Comunitățile de romi din România și Bulgaria sunt printre cele mai puțin vaccinate. Dimitar Dimitrov, directorul programului pentru romi de la Institutul pentru o Societate Deschisă din Sofia, a declarat că această problemă se datorează relațiilor tensionate dintre comunități și societate în general.

Dimitrov a spus că multe persoane, în special în zonele rurale, ar putea, de asemenea, să întâmpine dificultăți în a avea acces la clinicile de vaccinare. „Dacă trebuie să iei un autobuz sau un tren și să călătorești 100 de kilometri pentru a ajunge la spital și apoi să aștepți la coadă, asta necesită timp și bani. Vaccinarea în sine este gratuită, dar să ajungi la punctul de vaccinare costă bani”, a spus Dimitrov.

Guvernul român a anunțat recent că va investi resurse suplimentare pentru a se asigura că persoanele care nu au acces la clinici pot beneficia de vaccinuri – de exemplu, prin solicitarea unei vizite la domiciliu a unui medic.

Dar Bulgaria și România nu sunt singurele care se confruntă cu probleme. Uniunea Europeană pare să fie divizată în două părți. O jumătate a îmbrățișat inocularea și a făcut ca aproape toată lumea să fie imunizată. Cealaltă se străduiește să convingă un număr mare de persoane, pe fondul unei neîncrederi profunde în vaccinuri.

Linia de demarcație se situează aproximativ de-a lungul graniței Cortinei de Fier, care odată împărțea Europa în Est și Vest.

Dintre cele 27 de state membre ale blocului, cele 15 state cu cele mai bune performanțe în ceea ce privește ratele de vaccinare fac parte din ceea ce a fost blocul occidental, în timp ce ultimele 10 sunt toate foste țări comuniste. Grecia și Lituania sunt singurele două țări care contrazic această tendință, Lituania ocupând locul 16, iar Grecia locul 17.

Toate fostele țări occidentale, cu excepția Greciei, au vaccinat complet cel puțin 70% dintre adulți. Niciunul dintre statele estice nu a atins încă acest prag.

Krastev a declarat că modul în care s-a desfășurat pandemia în diferite țări ar putea fi un factor care să explice diferențele. „Țările care au fost lovite mai mult de primul val, în 2020, când șocul a fost mai puternic, țări precum Italia sau Spania, au avut mai mult succes în ceea ce privește vaccinarea în general decât țările care au fost lovite de al doilea val”, a spus el, adăugând că guvernul bulgar nu a reușit niciodată să convingă populația că o rată ridicată de vaccinare este o prioritate absolută.

O chestiune de mândrie națională

„În schimb, a devenit o chestiune de mândrie națională faptul că nu am avut niciodată blocaj”, a spus el.

Anna Nicińska, profesor asistent la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Varșovia, a studiat motivele neîncrederii în vaccinare și a declarat că istoria joacă, de asemenea, un rol important în influențarea deciziilor oamenilor.

Nicińska și colegii săi au analizat datele privind încrederea în sistemele de sănătate și în autoritățile medicale din 100 de țări și au descoperit că neîncrederea era mult mai mare în națiunile care au cunoscut în trecut comunismul de tip sovietic. Oamenii care avuseseră experiența directă de a fi mințiți de guvernele lor se străduiau să aibă încredere în autorități, chiar și la mulți ani după revoluție, a explicat ea. Cu cât oamenii au trăit mai mult timp sub comunism, cu atât mai mare era neîncrederea.

„Oamenii expuși la comunismul sovietic au mai puțină încredere în ceilalți oameni, în guvern și, de asemenea, în sistemele de sănătate”, a spus ea. „O decizie de vaccinare se bazează pe încredere și a o face obligatorie ar fi contraproductiv, trebuie să ne amintim că în multe țări există o lungă tradiție de rezistență față de stat, astfel încât oamenii ar găsi o modalitate de a evita vaccinarea obligatorie”.

Comisia Europeană a recunoscut că ratele scăzute de vaccinare din unele dintre statele sale membre reprezintă o problemă.

„Atâta timp cât virusul nu este învins în toate statele membre, virusul pur și simplu nu este învins”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru CNN într-o declarație. Comisia a declarat că țările care se străduiesc să crească nivelul de vaccinare ar trebui să se concentreze pe campanii care să îi vizeze în mod specific pe cei care ezită și să sublinieze importanța științei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase