Home » D:News » Avertisment ONU! Peste 5 miliarde de oameni ar putea lupta pentru aprovizionarea cu apă până în 2050

Avertisment ONU! Peste 5 miliarde de oameni ar putea lupta pentru aprovizionarea cu apă până în 2050

Avertisment ONU! Peste 5 miliarde de oameni ar putea lupta pentru aprovizionarea cu apă până în 2050
Credit foto: Unsplash / Artem Beliaikin
Publicat: 08.10.2021

Peste cinci miliarde de oameni ar putea avea dificultăți pentru a-și procura apa până în 2050, a avertizat Națiunile Unite, îndemnând liderii lumii să profite și să discute pe această temă la summitul COP26.

În 2018, 3,6 miliarde de persoane au avut probleme de aprovizionare cu apă cel puțin o lună pe an, se arată într-un nou raport al Organizației Mondiale de Meteorologie a ONU.

„Trebuie să ne trezim în fața criza apei care se apropie”, a spus șeful OMM, Petteri Taalas, citat de Science Alert.

Raportul ONU a apărut cu doar câteva săptămâni înainte de COP26 -Conferința ONU privind schimbările climatice care se desfășoară la Glasgow, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie.

Organizația Mondială de Meteorologie a subliniat că, în ultimii 20 de ani, nivelurile de apă stocate pe uscat, la suprafață, în subsol, în zăpadă și gheață, au scăzut cu o medie de un centimetru pe an.

Cele mai mari pierderi sunt în Antarctica și Groenlanda, dar multe locuri aflate la o latitudine inferioară foarte populate suferă pierderi semnificative în zonele care asigură în mod tradițional aprovizionarea cu apă, a mai precizat Organizația Mondială a Meteorologiei. Agenția a spus că doar 0,5 la sută din apa de pe Pământ este utilizabilă și poate fi folosită ca apă proaspătă.

„Temperaturile în creștere au ca rezultat schimbări de precipitații la nivel mondial și regional, ducând la schimbări ale tiparelor de precipitații și ale anotimpurilor agricole, cu un impact major asupra securității alimentare, a sănătății și bunăstării umane”, a spus Taalas.

Oficial ONU: „Nu putem aștepta decenii pentru a începe să acționăm

Între timp, pericolele legate de apă au crescut în frecvență în ultimii 20 de ani. Din 2000, dezastrele din cauza inundațiilor au crescut cu 134% comparativ cu ultimele două decenii.

„Avem cu 7% mai multă umiditate în atmosferă din cauza încălzirii actuale și asta contribuie și la inundații”, a mai spus Taalas.

Majoritatea deceselor și pierderilor economice din cauza inundațiilor s-au înregistrat în Asia. În același timp, a existat o creștere de aproximativ 30% a perioadelor de secetă începând cu anul 2000, Africa fiind cel mai afectat continent.

„Nu putem aștepta decenii pentru a începe să acționăm”, a afirmat Taalas, care i-a îndemnat pe liderii lumii sa ia măsuri pentru a rezolva problema apei.

„Acesta este un mesaj pentru țări precum China, care a declarat că ar dori să scadă consumul de cărbune până în 2060, dar nu au un plan concret pentru următorul deceniu”.

Citește și:

Un sistem alimentat cu energie solară extrage apa potabilă din aerul înconjurător

Bacteria rară care mănâncă creierul, găsită în apa potabilă dintr-un oraș american

O inovaţie poate salva viaţa a milioane de oameni: apa potabilă va putea fi obţinută uşor chiar şi în zonele aride

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase