Home » D:News » Președintele Joe Biden va avea o întrevedere prin videoconferinţă cu Xi Jinping

Președintele Joe Biden va avea o întrevedere prin videoconferinţă cu Xi Jinping

Publicat: 08.10.2021
Președintele Joe Biden va avea o întrevedere prin videoconferinţă cu Xi Jinping
Sursa foto: Profimedia

Preşedintele SUA, Joseph Biden, intenţionează să organizeze o întâlnire prin videoconferinţă cu omologul său din China, Xi Jinping, până la sfârşitul acestui an, afirmă un oficial de rang înalt de la Washington.

„Există un acord de principiu pentru o întâlnire bilaterală în format virtual”, a afirmat un oficial din cadrul Administraţiei Joseph Biden, sub protecţia anonimatului.

Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru Securitate Naţională, s-a întâlnit în oraşul elveţian Zurich cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Comitetului Politic al Partidului Comunist chinez, în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor dintre SUA şi China. „Întâlnirea a fost mai consistentă şi mai substanţială decât cele anterioare. Sperăm să fie un model pentru viitoarele întrevederi”, a precizat oficialul american.

Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că Statele Unite şi China au stabilit „să consolideze comunicarea strategică, să gestioneze în mod adecvat disensiunile şi să evite conflictele şi confruntările”.

Ce prevede acordul dintre SUA şi China?

Preşedintele Joseph Biden a vorbit, prin telefon, cu omologul său din China, Xi Jinping, despre criza din Taiwan. „Am vorbit cu Xi Jinping despre Taiwan. Am stabilit că nu trebuie să facem nimic altceva în afară de respectarea Acordului”, a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Reuters.

Acordul dintre SUA şi China prevede că Washingtonul poate avea doar relaţii informale cu Taiwanul, dar poate asuma şi angajamente în materie de apărare.

Departamentul de Stat de la Washington a condamnat recentele incursiuni aeriene chineze în spaţiul aerian al Taiwanului. Acestea sunt primele contacte oficiale între Washington şi Beijing după anunţarea parteneriatului de securitate între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), un acord condamnat vehement de China.

Administraţia Joseph Biden a acuzat acum câteva zile China că nu îşi respectă obligaţiile asumate în cadrul Etapei I a Acordului comercial bilateral.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase