Home » D:News » Cântecul păsărilor, tot mai redus din cauza pierderii de biodiversitate

Cântecul păsărilor, tot mai redus din cauza pierderii de biodiversitate

Cântecul păsărilor, tot mai redus din cauza pierderii de biodiversitate
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 06.11.2021

„Peisajul sonor” oferit de ciripitul păsărilor devine tot mai sărac în America de Nord și în Europa, ca urmare a reducerii numărului păsărilor, dar și a diversității lor. Problema nu se referă doar la păsări și la biodiversitate, ci și la oameni, care se deconectează tot mai mult de la natură.

Un studiu, realizat de mai multe instituții europene și coordonat de University of East Anglia din Norwich, Marea Britanie și publicat în revista „Nature Communications”, arată că „peisajul sonor” oferit de cântecului păsărilor se diminuează în America de Nord și în Europa, scrie Agenția ANSA.

Prin compararea datelor privind numărul de păsări cu cântecul lor, cercetarea a reconstruit „peisajul sonor” de primăvară din ultimii 25 de ani în peste 200.000 de locații de pe ambele maluri ale Atlanticului.

„Peisajele sonore naturale sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza pierderii biodiversității globale, iar rezultatele noastre dezvăluie o deteriorare cronică a calității lor. Aceste schimbări sugerează că peisajele sonore naturale, în general, au devenit mai omogene și mai liniștite”, scriu cercetătorii.

Problema nu se referă doar la păsări și la biodiversitate

Autorii notează că problema nu se referă doar la păsări și la biodiversitate, ci și la oameni. Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe, iar stilul de viață urban reduce oportunitățile de contact direct cu mediul natural, atât pentru adulți, cât și pentru copii, pentru care oportunitățile de joacă în aer liber scad treptat.

„Deconectarea tot mai accentuată între oameni și natură are un impact negativ asupra sănătății fizice, a capacităților cognitive și a bunăstării psihologice”, scriu cercetătorii.

În multe locuri, cântecul păsărilor a rămas singurul contact cu mediul natural, dar acesta devine din ce în ce mai redus.

 

„Este de așteptat ca declinul treptat al populațiilor de păsări să provoace o reducere suplimentară a calității peisajului sonor și, în consecință, o diluare continuă a experienței de contact cu natura”, concluzionează cercetătorii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase