Timp de 32 de ani, o femeie a falsificat rezultatele testelor de oțel pentru submarinele americane

11 11. 2021, 18:00

Un metalurgistă pensionată, însărcinată cu testarea rezistenței oțelului folosit la submarinele Marinei americane, a recunoscut că a falsificat peste 200 de rezultate într-o perioadă de 32 de ani.

Pe 8 noiembrie 2021, Departamentul de Justiție a anunțat că Elaine Thomas, în vârstă de 67 de ani, din Auburn, Washington, a pledat vinovată pentru falsificarea rezultatelor testelor pentru peste 240 de producții diferite de oțel, în perioada în care a fost director de metalurgie la o turnătorie din Tacoma, Washington.

Oțelul a reprezentat aproximativ jumătate din cel produs de companie pentru submarinele Marinei americane și a fost folosit de antreprenorii General Dynamics Electric Boat și Newport News Shipbuilding, scrie War History Online.

Femeia a falsificat testele de oțel pentru submarinele Marinei americane timp de 32 de ani

Thomas a lucrat la turnătoria de oțel din 1977 până în 2017, timp în care a eșuat în mod repetat să producă oțel care să îndeplinească standardele Marinei pentru duritate și rezistență. Potrivit plângerii Departamentului de Justiție, Thomas a falsificat rezultatele testelor între 1985 și 2017, „cu intenția de a frauda Marina Statelor Unite”.

Testele au fost menite să arate că oțelul din submarinele Marinei americane nu va eșua într-o coliziune sau în anumite „scenarii de război”. Ca atare, rezultatele falsificate i-au determinat pe contractorii de construcții navale să instaleze componente sub standarde pe submarinele lor, „punând astfel personalul naval și operațiunile navale în pericol”.

În timp ce Associated Press a raportat că nu există acuzații că submarinele construite cu oțel ar fi suferit defecțiuni, autoritățile au spus că Marina a înregistrat o creștere a termenelor de întreținere și a costurilor pentru a se asigura că rămân în stare de navigabilitate.

Departamentul de Justiție nu a dezvăluit care submarine au fost afectate.

Femeia riscă să își petreacă până la 10 ani în închisoare

Într-o declarație depusă la tribunalul federal american pentru districtul de vest din Washington, avocatul lui Elaine Thomas, John Carpenter, a recunoscut că clienta sa „a luat comenzi rapide”, dar nu a intenționat să provoace rău submarinelor și nici nu a fost motivată de lăcomia personală.

„Doamna Thomas nu a intenționat niciodată să compromită integritatea vreunui material și este mulțumită că testele guvernului nu sugerează că integritatea structurală a oricărui submarin a fost de fapt compromisă”, a scris Carpenter.

Această infracțiune este unică prin faptul că nu a fost motivată nici de lăcomie, nici de vreo dorință de îmbogățire personală. Regretă că nu a reușit să-și urmeze busola morală – nu așa și-a imaginat să-și trăiască anii de pensionare.”

Acțiunile lui Elaine Thomas au ieșit la iveală în 2017, când un metalurgist instruit să o înlocuiască a observat rezultate suspecte ale testelor și a alertat Bradken Inc., care a preluat proprietatea turnătoriei în 2008. Ulterior, Thomas a fost concediată, iar Marina a fost informată cu privire la problemă.

Cu toate acestea, compania a sugerat că erorile nu au fost rezultatul unei fraude, împiedicând investigația oficială asupra intențiilor ascunse ale lui Thomas.

De ce a schimbat rezultatul testelor, în unele cazuri

Când a fost confruntată cu rezultatele, Elaine Thomas le-a spus anchetatorilor: „Da, arată rău” și a sugerat că, în unele cazuri, ea a schimbat rezultatele în note de promovare, deoarece a simțit că este „prostesc” faptul că Marina a cerut ca testele să fie efectuate la -100 de grade Fahrenheit.

Thomas urmează să își primească sentința pe 14 februarie 2022. În temeiul pledoariei sale, ea riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de un milion de dolari. Departamentul de Justiție a spus că va recomanda o pedeapsă de închisoare redusă pentru ceea ce instanța consideră că este intervalul standard de pedeapsă în cazul ei.

Bradken Inc. și-a asumat deja responsabilitatea pentru testele de oțel falsificate. Conform unui acord din iunie 2020, a fost de acord să plătească o „înțelegere în afara tribunalului” de 10,9 milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

De la cipuri la vapoare, penuriile alimentează inflația

Tesla este investigată pentru sistemul de asistență Autopilot

O rachetă cargo capabilă să ajungă oriunde în lume în mai puțin de o oră, inclusă în propunerea de buget a Forțelor Aeriene ale SUA

Statele Unite ale Americii acuză China de „acte de genocid” și „crime împotriva umanității”