Home » D:News » Analizele de sânge regulate pot crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer de prostată

Analizele de sânge regulate pot crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer de prostată

Analizele de sânge regulate pot crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer de prostată
Credit foto: Pixabay
Publicat: 15.11.2021

Analizele de sânge regulate pentru pacienţii cu cancer de prostată ar putea îmbunătăţi semnificativ şansele de supravieţuire pe termen lung ale acestora, sugerează un nou studiu.

Efectuarea de analize de sânge înainte şi în timpul chimioterapiei ar putea ajuta medicii să detecteze dacă pacientul este sau nu rezistent la anumite medicamente pe care le pot schimba. Acest lucru le-ar putea permite să treacă pacientul la alte medicamente pentru tratarea cancerului, fără a fi nevoie de biopsii dureroase, potrivit Dailymail, citat de Mediafax.

Bărbaţii cu cancer de prostată care a început să se răspândească în alte părţi ale corpului sunt adesea trataţi cu docetaxel, o chimioterapie care poate îmbunătăţi semnificativ supravieţuirea.

În cadrul noului studiu, cercetătorii de la Barts Cancer Institute din cadrul Queen Mary University of London au analizat markerii cancerului din sânge, cunoscuţi sub numele de celule tumorale circulante (CTC).

CTC-urile sunt celule canceroase care au intrat în fluxul sanguin fie de la locul iniţial al cancerului, fie de la tumorile din jurul corpului unde cancerul s-a răspândit.

Oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 56 de pacienţi cu cancer de prostată în stadiu avansat, care erau trataţi la Spitalul St Bartholomew din Londra.

Probele au fost prelevate pe o perioadă de şase până la opt luni şi au acoperit perioada de timp înainte ca pacienţii să înceapă tratamentul cu docetaxel, după prima doză de chimioterapie, înainte de a cincea doză şi după ce au terminat toate dozele.

În mod specific, au căutat modele în datele de la bărbaţii care au răspuns la tratament şi cei care nu au răspuns, şi al căror cancer a avansat în continuare.

O creştere a numărului de CTC poate indica o lipsă de răspuns la tratament.

Rezultatele au arătat că în rândul bărbaţilor care au avut mai mult de şase CTC detectate la 7,5 ml de sânge înainte de a doua doză de chimioterapie, era mai probabil ca boala lor să recidiveze sau să progreseze în termen de trei luni şi era mai probabil ca aceştia să moară în termen de 18 luni.

Pe de altă parte, bărbaţii care au avut mai puţin de şase CTC-uri la 7,5 ml de sânge aveau şanse să supravieţuiască timp de 17 luni fără ca boala lor să progreseze şi aveau o durată de supravieţuire generală de trei ani.

Un număr ridicat de CTC-uri spre sfârşitul tratamentului a indicat, de asemenea, că bărbaţii aveau mai multe şanse de a vedea o răspândire rapidă a cancerului şi un deces mai devreme.

Caitlin Davies, care a condus studiul, a declarat: „Folosind aceste tipare, le putem aplica la viitorii pacienţi cu scopul de a prezice dacă vor răspunde la terapie şi de a decide în mod preventiv asupra celui mai bun curs de acţiune care va avea beneficii maxime. De exemplu, o creştere a numărului de CTC poate indica o lipsă de răspuns la tratament. Mai mult, prin monitorizarea apariţiei unor CTC potenţial rezistente la medicamente, putem schimba tacticile de tratament din timp şi într-o manieră personalizată şi în timp util pentru pacient”.

Oamenii de ştiinţă analizează acum modul în care un studiu clinic pe pacienţi i-ar putea ajuta să valideze rezultatele lor, care au fost prezentate la festivalul Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului.

Hashim Ahmed, preşedinte al grupului de prostată din cadrul NCRI şi profesor de urologie la Imperial College London, a declarat: „Aceste rezultate sunt promiţătoare şi au potenţialul de a schimba practica clinică, dacă vor fi confirmate de cercetări suplimentare”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase