Raport: 70% din populația globului trăiește în regimuri nedemocratice ori țări care trec prin regres democratic

28 11. 2021, 02:00
Sursa foto: Pixabay

Un număr tot mai mare de țări alunecă spre autoritarism, în timp ce numărul de democrații consacrate care sunt amenințate nu a fost niciodată atât de mare, a anunțat luni Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA).

Politicile populiste, utilizarea restricțiilor pandemiei COVID-19 pentru a reduce la tăcere criticii, tendința țărilor de a imita comportamentul antidemocratic al altora și dezinformarea folosită pentru a diviza societățile sunt principalele vinovate, a declarat într-un raport organizația interguvernamentală cu sediul la Stockholm, scrie Reuters.

„Mai multe țări decât oricând suferă de eroziune democratică”, a declarat IDEA în studiul său din 2021 privind starea democrației, bazându-se pe date compilate începând cu 1975.

„Numărul de țări care suferă de regres democratic nu a fost niciodată atât de mare”, a precizat acesta, referindu-se la domenii care includ controlul asupra guvernului și independența justiției, precum și libertatea presei și drepturile omului.

Pandemia a dus la o creștere a comportamentului autoritar

Afganistanul, care a fost preluat de militanții talibani în august, după retragerea trupelor internaționale, este cel mai dramatic caz din acest an, în timp ce lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar a marcat prăbușirea unei democrații fragile. Alte exemple includ Mali, care a suferit două lovituri de stat din 2020, și Tunisia, unde președintele a dizolvat parlamentul și și-a asumat puteri de urgență.

Marile democrații, precum Brazilia și Statele Unite, au văzut președinți care au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatelor alegerilor, în timp ce India a grupurile de persoane care au criticat politicile guvernamentale sunt urmărite penal.

Ungaria, Polonia, Slovenia și Serbia sunt țările europene cu cele mai mari scăderi ale democrației. Turcia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi între 2010 și 2020.

Instrumente și justificări suplimentare pentru tactici represive

„De fapt, 70% din populația globală trăiește în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în țări în regres democratic”, se arată în raport.

Pandemia COVID-19 a dus la o creștere a comportamentului autoritar al guvernelor. Studiul a afirmat că nu există nicio dovadă că regimurile autoritare sunt mai bune în lupta împotriva pandemiei, în ciuda rapoartelor din mass-media de stat chineză care susțin contrariul.

„Pandemia oferă instrumente și justificări suplimentare pentru tactici represive și reducerea la tăcere a disidenței în țări precum Belarus, Cuba, Myanmar, Nicaragua și Venezuela”, se arată în raport.