Home » D:News » Academia Franceză l-a ales pe Mario Vargas Llosa drept membru

Academia Franceză l-a ales pe Mario Vargas Llosa drept membru

Academia Franceză l-a ales pe Mario Vargas Llosa drept membru
Foto: Shutterstock
Publicat: 29.11.2021

Scriitorul Mario Vargas Llosa a fost ales joi membru al Academiei Franceze, care a făcut o excepție de la limita de vârstă pentru laureatul premiului Nobel pentru literatură, în vârstă de 85 de ani.

Romancierul, laureat al Premiului Nobel în 2010, a primit 18 voturi în primul tur. Candidatura sa fusese acceptată, chiar dacă din 2010 candidații trebuie să aibă sub 75 de ani. Pe de altă parte, nu există nicio regulă privind naționalitatea, scrie France24.

Alți străini au fost aleși în trecut în cadrul Academiei, cum ar fi americanul Julien Green, Assia Djebar din Algeria sau canadiano-haitianul Dany Laferrière, în 2013.

Mario Vargas Llosa nu a publicat niciodată în franceză, deși o vorbește fluent, în condițiile în care a emigrat la Paris în 1959. El scrie doar în spaniolă.

A fost ales membru al Academiei Regale Spaniole în 1994, iar în prezent locuiește la Madrid.

Născut la 28 martie 1936 la Arequipa (sudul Peru), Llosa a devvenit una dintre revelațiie literaturii latino-americane din anii 1960, alături de columbianul Gabriel García Márquez, argentinianul Julio Cortázar și mexicanii Carlos Fuentes și Juan Rulfo.

De asemenea, a avut o carieră politică, candidând la președinția peruană în 1990. A venit cu opinii liberale controversate, care au ofensat o mare parte a electoratului.

Atras în tinerețe de revoluția cubaneză, Mario Vargas Llosa s-a despărțit de aceasta în anii 1970. A devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai unor regimuri autoritare din America Latină, cum ar fi cel din Venezuela lui Hugo Chavez.

Mario Vargas Llosa, suspectat de evaziune fiscală?

În ultima vreme, este subiectul unor controverse legate de suspiciuni de evaziune fiscală. Potrivit dezvăluirilor „Pandora Papers”, Mario Vargas Llosa a fost acționar între 2015 și 2017 într-o societate din Insulele Virgine Britanice, un paradis fiscal. El neagă orice intenție de a se sustrage de la plata vreunui impozit.

Academia Franceză nu a mai găzduit un laureat Nobel de la François Mauriac, ales în 1933, care a câștigat premiul în 1952 și a murit în 1970.

În lipsa unor candidați valoroși, Academia întâmpină dificultăți notorii în ocuparea acestor locuri vacante. Influența sa a scăzut, prestigiul „costumului verde” nu mai este nici pe departe ceea ce a fost în secolul trecut, iar mulți lingviști consideră că opiniile instituției sunt irelevante.

(sursa: Mediafax)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase