Uzina Ford din Craiova a atins pragul de 1 milion de mașini produse

24 12. 2021, 02:00
Foto: Shutterstock

Ford România a atins pragul de 1 milion de maşini asamblate la Craiova de la startul producţiei de maşini Ford în 2009.

În cei 12 ani americanii au produs utilitara Transit Connect, monovolumul B-Max şi SUV-urile EcoSport şi Puma. Cel din urmă a devenit în 2021 şi cel mai bine vândut model Ford la nivel european dar şi pe aproape toate pieţele europene.

Autovehiculul cu numărul 1 milion produs la uzina din Craiova este un model Puma ST Line, în culoarea Desert Island Blue, propulsat de un motor EcoBoost Hybrid de 155 CP.

Uzina Ford din Craiova a produs 4 modele de vehicule

Americanii au prezentat oficial la Craiova şi versiunea de competiţie a modelului M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 într-un videoclip. Filmat în întregime la fabrica Ford din Craiova, video-ul îi prezintă atât pe pilotul M-Sport Ford World Rally Team (WRT)- Adrien Fourmaux, cât şi pe o parte din angajaţii fabricii de producţie de vehicule de la Ford Craiova.

Prezentat anterior sub formă de prototip la ediţia din 2021 a Goodwood Festival of Speed din Marea Britanie, modelul M-Sport Ford Puma Rally1 marchează prima incursiune a Ford în motorsportul electrificat, la nivel global. Maşina urmează să îşi facă debutul competitiv în cursa de deschidere a Campionatului Mondial de Raliuri FIA (WRC), respectiv la etapa de la Monte Carlo din ianuarie 2022.

La începutul acestui an, compania Ford a confirmat că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial uşor în 2023 la uzina din Craiova, model care va beneficia inclusiv de o versiune complet electrică ce va debuta în 2024. Acesta va fi primul model de volum complet electric produs vreodată în România.

Investiţia totală a Ford în operaţiunile sale de producţie din România este de aproape 2 miliarde de dolari de la preluarea fabricii din Craiova în 2008. În ultimii ani s-au făcut investiţii semnificative la fabrica din Craiova; peste 600 de roboţi au fost instalaţi pentru a îmbunătăţi şi eficientiza procesele de ştanţare, vopsire sau asamblare a caroseriilor şi şasiurilor. Aproximativ 6000 de persoane lucrează pe liniile de asamblare de vehicule şi motoare ale fabricii Ford de talie mondială din Craiova.