Home » D:News » Israelul vrea condiții stricte în ceea ce privește relansarea Acordului nuclear iranian

Israelul vrea condiții stricte în ceea ce privește relansarea Acordului nuclear iranian

Publicat: 05.01.2022
Israelul vrea condiții stricte în ceea ce privește relansarea Acordului nuclear iranian
Foto: Shutterstock

Israelul nu se opune în mod automat relansării Acordului nuclear iranian, dar solicită o poziţie mai dură din partea marilor puteri, a afirmat marţi premierul Naftali Bennett, în contextul reluării negocierilor internaţionale la Viena.

„Noi nu spunem «nu» în mod automat. Spre deosebire de alţii, noi nu vrem să ne luptăm de dragul luptei, ci mai degrabă încercăm să obţinem un rezultat bun”, a declarat Naftali Bennett, citat de cotidianul The Times of Israel.

„Sigur că, în final, poate fi un acord bun, cunoaştem parametrii. Dar există aşteptări în acest sens în funcţie de actuala dinamică? Nu, deoarece este necesară o poziţie mai puternică a liderilor marilor puteri. Iranul are cărţi foarte slabe, dar comunitatea internaţională acţionează ca şi cum Iranul ar negocia de pe o poziţie de forţă”, a subliniat premierul Israelului.

Relansarea Acordului nuclear iranian depinde de anularea sancțiunilor puse de americani

Israelul pare să îşi nuanţeze poziţia privind Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri şi Iran. Până acum, Guvernul israelian s-a opus revenirii Statelor Unite în acest tratat şi a ameninţat că ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene.

Iranul a reafirmat luni, în contextul reluării la Viena a negocierilor pe tema relansării Acordului nuclear din 2015, că prioritatea este anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite. „Astăzi începe o nouă rundă de negocieri. Pe ordinea de zi figurează garanţiile şi confirmarea anulării sancţiunilor americane în cazul revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear”, a afirmat ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

„Dacă lucrăm mult în zilele şi săptămânile următoare, ar trebui să avem un rezultat pozitiv. Va fi foarte greu, sunt necesare decizii dificile”, a declarat marţi Enrique Mora, reprezentantul Uniunii Europene şi coordonator al negocierilor de la Viena.

Administraţia de la Teheran a anunţat că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite au avertizat că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.

Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase