Câți dintre copiii români sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră

15 01. 2022, 00:00
Sursa foto: Pixabay

Cei mai mulți dintre copiii români, 67%, sunt îngrijorați de calitatea aerului, iar trei sferturi sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, arată datele unui studiu realizat de Salvați Copiii România.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre copiii din România, 71%, sunt interesați de problemele de mediu, două treimi (68%) consideră că este ușor să aleagă soluții ecologice în viața de zi cu zi și că sunt în măsură să influențeze politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%).

Totuși, mai puțin de jumătate dintre copii consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală (42%).

România este percepută de copii ca fiind mai puțin responsabilă decât alte țări în lupta împotriva schimbărilor climatice, o cotă mică de încredere fiind acordată politicienilor: doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni și reduce problemele climatice și de mediu.

„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample”

Principalul subiect de interes este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoștințe deja deținut. Defrișarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca guvernul român să ia măsuri imediate (32%). Urmează deșertificarea, încălzirea globală și risipa de alimente.

Școala este principalul loc de învățare despre mediu și climă, 76% dintre copii aleg această opțiune. Cercetarea indică faptul că cu cât școala oferă mai multe informații, cu atât crește preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu. De asemenea, 41% dintre copii acordă un rol de informare rețelelor sociale, în timp ce 49% declară că au participat la cursuri de educație ecologică la școala lor, iar 83% dintre ei doresc să participe la astfel de cursuri.

Studiul arată că fetele sunt cu 10% mai dornice să învețe la școală decât băieții. 10% dintre copii spun că au existat situații în care s-au simțit jigniți sau ridiculizați de către adulți din cauza implicării lor în protecția mediului, iar 15% de către colegi/grupuri de colegi.

„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Viitorul copiilor care deja suferă de consecințele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.