O tumoare de 12 kilograme a fost îndepărtată de la o cățelușă de 11 ani

22 01. 2022, 01:00
Foto: Shutterstock

Chirurgii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj au operat cu succes o cățelușă de 11 ani, care avea o tumoră de 12,6 kilograme, peste 25% din greutate.

Intervenția a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultății de Medicină Veterinară.

Pacienta a fost cățeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani și cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul i-a fost pus tot în clinicile USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată.

Medicii veterinari spun că astfel de intervenții au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice.

O tumoră de 12 kilograme este o premieră pentru medicii veterinari

„Acestă intervenție se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică și a avut o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziția specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiștii noștri de la Anatomie patologică”, a declarat Florin Beteg, doctorul care a condus echipa medicală.

Conform medicilor, operația a fost riscantă din cauza iminenței permanente a rupturii splenice și a hemoperitoneului.

Hemangiosarcomul are o incidență între 0,2-5% și un prognostic încurajator după intervenția chirurgicală.

Post-operator, evoluția cățelușei Daisy este foarte bună și va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgență al facultății clujene sub monitorizare permanentă și terapie intensivă.