Home » D:News » Fostul papă Benedict al XVI-lea și-a cerut iertare pentru abuzurile comise de preoţi

Fostul papă Benedict al XVI-lea și-a cerut iertare pentru abuzurile comise de preoţi

Publicat: 10.02.2022
Fostul papă Benedict al XVI-lea și-a cerut iertare pentru abuzurile comise de preoţi
Sursa foto: Profimedia

Fostul papă Benedict al XVI-lea a recunoscut recent că s-au produs erori în gestionarea cazurilor de abuz sexual când era Arhiepiscop de München şi a cerut iertare victimelor.

„Am avut mari responsabilităţi în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile şi ororile care au avut loc în timpul mandatului meu. Am ajuns să înţeleg că noi înşine suntem vinovaţi când nu suntem responsabili, aşa cum s-a întâmplat prea des şi continuă să se întâmple. Încă o dată nu pot decât să îmi exprim profunda durere, ruşine şi să cer iertare supravieţuitorilor abuzurilor sexuale, care au suferit în tăcere povara atâţia ani”, a scris fostul papă într-o scrisoare răspuns la adresa raportului german care a denunţat o reţea de pedofilie din cadrul bisericii catolice.

Victimele nu au fost mulţumite de răspuns: „Benedict a irosit oportunitatea de a face dreptate şi a pierdut singura şansă de a oferi alinare. Drumul pe calea vindecării nu este uşor, dar admiterea faptelor nu este suficientă pentru a şterge durerea din sufletele noastre”.

„Judecata finală va veni destul de curând pentru mine şi vom afla atunci”

Avocaţii săi susţin că nu este direct vinovat şi au contestat acurateţea raportului german cu privire la abuzurile de pedofilie comise de preoţi germani din 1945 până în 2019. Scandalul a zguduit din temelii Biserica Catolică şi i-a pătat imaginea la nivel global.

Benedict, în vârstă de 94 de ani, susţine că se va face dreptate la judecata de apoi şi este consolat că Dumnezeu îl va ierta: „judecata finală va veni destul de curând pentru mine şi vom afla atunci”, relatează Reuters.

Benedict, care şi-a dat demisia pe neaşteptate în 2013, i-a mulţumit pe această cale Papei Francisc pentru „încredere, sprijin şi rugăciune”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase