Home » D:News » Uniunea Europeană are nevoie de propria rețea de sateliți și „trebuie să acționeze urgent”

Uniunea Europeană are nevoie de propria rețea de sateliți și „trebuie să acționeze urgent”

Uniunea Europeană are nevoie de propria rețea de sateliți și „trebuie să acționeze urgent”
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19.02.2022

Miniștrii Uniunii Europene, reuniți la Toulouse pentru a discuta despre politica spațială, au convenit că blocul comunitar are nevoie de o infrastructură autonomă de sateliți pentru acces la internet de mare viteză, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

„Aceasta este probabil cea mai importantă realizare a reuniunii de astăzi”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă după reuniune, conform Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a luat cuvântul la eveniment, a declarat că gruparea eforturilor de a construi o constelație de sateliți în mod independent de proiecte mai avansate, cum ar fi SpaceX a lui Elon Musk, este pentru Europa o „chestiune de suveranitate”.

Macron a afirmat că Europa trebuie să acționeze urgent

Deși reprezintă doar o fracțiune infimă din traficul de internet din prezent, care depinde încă în mod covârșitor de o rețea de cabluri submarine de fibră optică, rețelele de sateliți sunt văzute de unii analiști ca o potențială revoluție tehnologică în viitorul pe termen mediu.

„Cine își poate imagina că, pentru că nu avem propria noastră constelație europeană, vom decide de facto să ne cedăm datele noastre de sănătate sau de trafic altor puteri, unor actori care (…) nu pot fi guvernați de legislația europeană”, a spus Macron.

Macron a afirmat că Europa trebuie „să acționeze urgent” pentru a recupera decalajul față de puteri străine precum Statele Unite, China și Rusia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase