Home » D:News » 12 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

12 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Publicat: 07.03.2022

Războiul în Ucraina continuă de 12 zile. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a transmis un nou mesaj duminică seară, avertizând trupele rusești că îi va pedepsi pe cei care au comis atrocități în Ucraina, adăugând că „singurul loc liniștit” care îi mai așteaptă este în mormânt. „Nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități în acest război pe teritoriul nostru”, a spus Zelenski.

Zelenski a vorbit despre moartea unei familii care încerca să fugă din orașul ucrainean Irpin, în apropiere de Kiev, cerând respectarea coridoarelor umanitare pe care Rusia pare că le ignoră. Opt civili au fost uciși în oraș în timpul evacuărilor, potrivit primarului Oleksandr Markushyn.

Președintele Ucrainei i-a criticat pe liderii occidentali pentru că nu reacționează la anunțul Ministerului Apărării din Rusia cu privire la amenințarea complexului militar-industrial al Ucrainei. „Nu am auzit nici măcar un lider care a reacționat. Obrăznicia agresorului este un semnal clar pentru Vest că sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente”, a declarat Zelenski.

Rusia s-ar putea deconecta de la internetul global

Un avion care transporta diplomați ruși expulzați de SUA a plecat de la Aeroportul Internațional John F Kennedy cu destinația Moscova în jurul orei 2:30 (ora României), potrivit The Guardian.

Statele Unite nu cred că un asalt amfibiu rusesc în orașul-port Odesa este iminent, a precizat un oficial american. Există tot mai multe temeri că se va produce un atac asupra orașului.

Rusia a ordonat tuturor website-urilor și serviciilor deținute de stat să treacă la sistemul rusesc de domenii până la 11 martie, potrivit organizațiilor de presă de stat din Rusia. Mulți se tem că decizia este un semn că Rusia demarează operațiuni pentru deconectarea de la internetul global.

Anonymous ar fi atacat cibernetic servicii de streaming rusești

Între timp, hackerii de la Anonymous ar fi atacat cibernetic serviciile de streaming rusești Wink și Ivi și canalele de televiziune Russia 24, Canalul 1 și Moscova 24 pentru a difuza imagini din Ucraina.

Ucraina va solicita Curții Internaționale de Justiție să emită o decizie de urgență care să ceară Rusiei oprirea invaziei, argumentând că justificarea Moscovei pentru atac este bazată pe o interpretare eronată a legii genocidului.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis că va trimite mai multe echipamente defensive și 100 milioane de dolari Ucrainei pentru a putea să respingă în continuare atacurile Rusiei.

„Comportament șocant” din partea unui gimnast rus

Ministerul de Apărare al Regatului Unit a dat publicității un nou raport al serviciilor de informații, speculând că forțele ruse au făcut „avansuri minime la sol” în weekend, în timp ce „atacurile aeriene și de artilerie rusești” au continuat să vizeze zone militare și civile din orașele Harkov, Cernihiv, Mariupol și Nicolaev.

Gimnastul rus Ivan Kuliak a dat dovadă de „un comportament șocant” după ce s-a prezentat pe podium cu însemnul „Z”, observat și pe vehiculele militare rusești din Ucraina, alături de un concurent ucrainean. Peste 4.300 de oameni au fost arestați în Rusia după ce manifestații au avut loc pe străzile din 21 de orașe pentru a condamna invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

O nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia are loc luni, 7 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Totuși, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin a spus că acest conflict se va încheia doar atunci când Ucraina va înceta să mai lupte și când cerințele Rusiei vor fi îndeplinite. Președintele rus a mai transmis că negociatorii ucraineni ar trebui să aibă „o abordare mai constructivă” pentru a lua în considerare realitatea de la sol. Ucraina a transmis că nu este dispusă să ajungă la un compromis în privința integrității sale teritoriale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Factorii care au dus la colapsul URSS, cândva cel mai mare stat din lume

Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina funcționează la ordinul Rusiei

Călătoria roverului Franklin spre Marte, întârziată de invazia rusă din Ucraina

Rusia și Ucraina, istoria întortocheată care le unește, dar și separă în același timp

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase