UE trebuie să se pregătească pentru cinci milioane de refugiați din Ucraina

09 03. 2022, 00:00
Sursa foto: Profimedia

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, susține că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru sosirea a cinci milioane de refugiați din Ucraina.

UE trebuie să fie gata pentru sosirea a cinci milioane de oameni din Ucraina, a spus Josep Borrell, luni, înainte de o ședință a miniștrilor de externe care se desfășoară la Montpellier, în Franța.

„Trebuie să fim pregătiți să primim cinci milioane de oameni. Știm că în timpul crizei din Siria din anii 2015-2016, care a fost criza migranților în Europa, vorbeam despre aproximativ 1,5 milioane de oameni, acum vor fi mai mulți”, a declarat Borrell, potrivit CNN.

UE nu trebuie să se mobilizeze doar pentru a acorda ajutor umanitar

Diplomatul european a mai spus că UE nu trebuie să se mobilizeze doar pentru a acorda ajutor umanitar, dar și pentru a aloca resurse țărilor care au granițe cu Ucraina prin care intră refugiați.

Filippo Grandi, unul dintre reprezentanții ONU pe probleme de refugiați, a declarat că peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina au trecut țările vecine în 10 zile și a descris situația drept „cea mai rapidă creștere a unei crize a refugiaților de la sfârșitul celui de al doilea război mondial.”