Home » D:News » Rusia promite să nu-l abandoneze pe astronautul american Mark Vande Hei în spațiu

Rusia promite să nu-l abandoneze pe astronautul american Mark Vande Hei în spațiu

Publicat: 17.03.2022
Rusia promite să nu-l abandoneze pe astronautul american Mark Vande Hei în spațiu
Astronautul Mark Vande Hei la bordul Stației Spațiale Internaționale. Sursa foto: Mark Vande Hei via Twitter

„Roscosmos nu a lăsat pe nimeni niciodată să se îndoiască de credibilitatea sa ca partener”, a transmis recent agenția spațială a Rusiei.

Un videoclip a fost diseminat de platforma media controlată de statul rus RIA Novosti în luna martie prin care se pare că amenința cu abandonarea astronautului NASA Vande Hei – care în prezent este la bordul Stației Spațiale Internaționale și programat să se întoarcă pe Pământ cu racheta rusească Soyuz.

Dar acum, simultan cu retorica ceva mai puțin agresivă a NASA, Roscosmos susține că are intenția de a se ține de cuvântul dat și de a aduce înapoi pe Pământ astronautul american Mark Vande Hei pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, în data de 30 martie 2022, indică Futurism.

„Astronautul american Mark Vande Hei se va întoarce la bordul Soyuz MS-19 alături de astronauții ruși Anton Shkaplerov și Piotr Dubrov pe 30 martie”, declară Roscosmos, fiind citat de TASS. „Roscosmos nu a lăsat pe nimeni niciodată să se îndoiască de credibilitatea sa ca partener”.

Tensiuni încă nesoluționate

După mai bine de două decenii de relații pașnice de colaborare între Statele Unite și Rusia în ceea ce privește spațiul, invazia rusească a Ucrainei a afectat teribil aceste relații.

Chiar dacă nu toată lumea a dat un sens negativ videoclipului care a apărut în spațiul public, au fost totuși unii care au făcut-o.

„M-a înfuriat să aflu că statul cu care am fost parteneri pentru mai bine de 20 de ani și-ar face timp pentru a crea un videoclip prin care să amenințe cu abandonarea în spațiu a unui membru al echipajului pentru care este responsabilă”, declară Scott Kelly pentru Wall Street Journal. 

Linia peste care nu se trece

Dincolo de amenințările repetate ale lui Rogozin și comentariile jignitoare ale acestuia adresate NASA, astronauții ar trebui să acorde colaboratorilor internaționali o pauză.

Fără colaboratorii internaționali, Rogozin se găsește într-o poziție oarecum sensibilă, lucru care se datorează în cea mai mare parte acestuia.

Vă mai recomandăm și:

NASA colectează nume de persoane pentru a le trimite în spațiu cu Orion

Mostrele lunare colectate de misiunea Apollo 17 cu 50 de ani în urmă, deschise abia acum de NASA

Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA

Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale rusești, susține că Venus este o „planetă rusească”

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase