Home » D:News » CERN întrerupe viitoarele colaborări științifice cu Rusia, la solicitarea cercetătorilor ucraineni

CERN întrerupe viitoarele colaborări științifice cu Rusia, la solicitarea cercetătorilor ucraineni

Publicat: 10.03.2022

CERN întrerupe orice noi colaborări cu instituții științifice ruse, în urma unei solicitări a oamenilor de știință din Ucraina, ca răspuns la invazia militară a Rusiei.

CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) operează cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume, acolo aflându-se și faimosul Large Hadron Collider, unde a fost descoperită așa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, bosonul Higgs, în 2012.

Fondată în 1954, CERN are în prezent 23 de state membre și 7 state asociate; Ucraina este una dintre cele din urmă, în timp ce Rusia nu este un membru oficial al organizației, notează Space.com.

Cu toate acestea, oamenii de știință ruși reprezintă aproximativ 8% din personalul CERN, aproximativ 1.000 dintr-un total de 12.000 de cercetători. Oamenii de știință ucraineni au cerut însă ca CERN să înceteze cooperarea cu instituțiile științifice ruse ca răspuns la invazia începută la sfârșitul lunii februarie, măsură pe care consiliul a luat-o în considerare într-o ședință desfășurată pe 8 martie.

CERN întrerupe colaborările cu cercetători ruși în semn de sprijin față de ucraineni

„Cele 23 de state membre ale CERN condamnă ferm invazia militară a Ucrainei de către Federația Rusă și deplânge pierderea de vieți omenești și impactul umanitar rezultat”, a declarat Consiliul CERN într-un comunicat publicat după întâlnire.

„Profund mișcați de consecințele larg răspândite și tragice ale agresiunii, conducerea și personalul CERN, precum și comunitatea științifică din statele membre ale CERN, lucrează pentru a contribui la efortul umanitar din Ucraina și pentru a ajuta comunitatea ucraineană de la CERN”, se mai arată în comunicat.

Ca răspuns la situație, consiliul a fost de acord să sprijine colaboratorii ucraineni din fizica energiilor înalte, suspendând Rusia din statutul de „Observator” (SUA deține același nivel de membru); în acest fel CERN întrerupe posibilitatea de a realiza noi colaborări cu instituțiile ruse.

„Situația va continua să fie monitorizată cu atenție, iar Consiliul este gata să ia orice măsuri suplimentare, după caz, la viitoarele sale reuniuni. Consiliul CERN își exprimă, de asemenea, sprijinul pentru numeroșii membri ai comunității științifice ruse a CERN care resping această invazie”, se mai arată în declarație.

Large Hadron Collider își va relua activitatea în curând

În prezent, forțele militare europene și cele americane nu sunt implicate în conflict, temându-se că escaladarea ar putea duce la utilizarea armelor nucleare. În schimb, opoziția internațională față de invazia rusă s-a concentrat pe sancțiunile economice și politice.

„CERN, ca laborator științific de frunte, ar trebui să înceteze imediat orice cooperare cu instituțiile ruse, pentru că, altfel, fiecare crimă și fiecare nedreptate comisă de guvernul lor și de forțele lor armate este văzută ca fiind legitimă”, a spus un cercetător anonim al CERN din Kiev.

„Facem apel la societatea democratică, la societatea științifică, să fie alături de noi împotriva acestui tiran [președintele rus Vladimir Putin]”, a adăugat acesta.

Kievul este unul dintre orașele cele mai asediate de către ruși în cadrul invaziei începute pe 24 februarie. Peste 400 de civili, inclusiv copii, au murit în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, a declarat Organizația Națiunilor Unite.

Se așteaptă ca Large Hadron Collider să înceapă noi observații în această primăvară. Unitatea a fost în pauză de mai bine de trei ani, mai întâi pentru modernizări, apoi din cauza pandemiei de COVID-19.

Vă recomandăm să citiți și:

Shell a anunțat că își închide benzinăriile din Rusia

14 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Spitalele, ambulanţele şi facilităţile medicale din Ucraina, vizate de atacurile Rusiei

Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase