Home » D:News » Prețul petrolului crește, în timp ce UE se gândește la o interdicție pentru țițeiul din Rusia

Prețul petrolului crește, în timp ce UE se gândește la o interdicție pentru țițeiul din Rusia

Prețul petrolului crește, în timp ce UE se gândește la o interdicție pentru țițeiul din Rusia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.03.2022

Prețul petrolului a urcat cu 3 dolari, Brent-ul depășind 110 dolari pe baril, în condițiile în care țările UE iau în considerare posibilitatea de a se alătura SUA în embargoul asupra petrolului rusesc, iar un atac asupra instalațiilor petroliere saudite a provocat neliniște.

Conform Reuters, contractele pentru petrolul Brent au urcat cu 3,44 dolari, sau 3,2%, la 111,37 dolari pe baril, după o creștere de 1,2%.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 3,54 dolari, sau 3,4%, la 108,24 dolari, peste saltul de 1,7%.

Guvernele UE vor analiza dacă să impună un embargo petrolier asupra Rusiei.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vershchuk, a declarat că nu există nicio șansă ca forțele țării să se predea în orașul port Mariupol, asediat în estul țării.

Va fi capabilă piața să înlocuiască barilul rusesc?

Cu puține semne de atenuare a conflictului, accentul a revenit pe întrebarea dacă piața va fi capabilă să înlocuiască barilul rusesc afectat de sancțiuni.

„Un atac Houthi asupra unui terminal energetic saudit, avertismentele privind un deficit structural de producție din partea OPEC și un potențial embargo petrolier al Uniunii Europene asupra Rusiei au făcut ca prețurile petrolului să sară în Asia”, a declarat într-o notă Jeffrey Halley, analist senior al OANDA. „Chiar dacă războiul din Ucraina se termină, lumea se va confrunta cu un deficit energetic structural, din cauza sancțiunilor rusești”.

Atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, au provocat o scădere temporară a producției la o rafinărie Saudi Aramco din Yanbu, alimentând îngrijorarea pe o piață agitată a produselor petroliere.

Cel mai recent raport al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și al aliaților, inclusiv Rusia, a arătat că unii producători continuă să nu își atingă cotele de aprovizionare convenite.

OPEC+ și-a ratat ținta de producție cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) în februarie, au declarat trei surse pentru Reuters, în cadrul pactului lor de a crește producția cu 400.000 bpd în fiecare lună, pe măsură ce își reduc drastic reducerile de producție făcute în 2020.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase