Sfaturi „verzi”. Iată schimbările mici care pot avea un impact enorm asupra mediului

26 03. 2022, 00:30

Aproximativ 80% dintre curățătoriile chimice din Statele Unite ale Americii folosesc percloretilenă, un solvent asociat cu cancerul, afecțiuni ale sistemului nervos și tulburările hormonale. 

Apelarea la curățătoriile profesionale non-toxice ar putea fi o alternativă bună. Mai mult decât atât, mașina de spălat poate fi setată pentru a folosi mai puțină apă, iar hainele vor fi la fel de curate.

Utilizarea apei reci poate contribui la economisirea a până 80% din energia utilizată pentru spălarea hainelor, indică WWF.

Metode eficiente de economisire a energiei

Doar 10% din energia unui bec incandescent produce lumină, restul fiind eliminat sub formă de căldură. Becurile fluorescente compacte pot fi de până la patru ori mai eficiente comparativ cu cele incandescente.

Ferestrele insuficient izolate sunt responsabile pentru aproape 25% din pierderile de căldură dintr-o casă. Mai mult, găsirea unor vopsele cu puțini compuși organici volatili poate duce la diminuarea iritării plămânilor și apariția alergiilor.

Reciclarea unei tone de hârtie poate economisi aproximativ 27 de tone de apă. Reutilizarea recipientelor poate de asemenea reduce risipa. Mai mult, bateriile au un impact negativ asupra vieții omului, dar și asupra mediului, atunci când sunt aruncate alături de deșeurile municipale.

Economisirea energiei poate fi făcută și în bucătărie

Electricitatea consumată pentru o oră de gătit în bucătărie la un cuptor electric generează în jur de un kilogram de dioxid de carbon și lista cu aparate electrice poate continua. În schimb, se poate folosi cuptorul cu microunde pentru a reduce până la 50% din consumul de energie.

Mașina de spălat vase consumă undeva la patru kilograme de apă pentru o utilizare. Spălatul la mână vreme de 10 minute duce la consumarea a 75 de litri de apă.

Mașinile de spălat vase din zile noastre sunt cu până la 95% mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele produse în 1972, motiv pentru care achiziționarea unora de ultimă generație poate constitui o alegere bună.

Risipa din canalizare

Dacă toaleta folosită este din 1992 sau de mai devreme, atunci probabil că este vorba de unele modele ineficiente care consumă undeva între 14 și 26 de litri de apă de fiecare dată când tragi apa. Sistemele mai moderne au redus acest consum la cinci litri.

Capetele de duș vechi folosesc 11 litri de apă la fiecare minut. Și în acest caz risipa poate să fie redusă apelându-se la sisteme noi și moderne care reduc semnificativ atât cantitatea de apă, cât și costurile.

Frigiderele sunt și ele un mare consumator de energie, însumând aproximativ 1/6 din consumul mediu dintr-o gospodărie. Dacă aceste electrocasnice sunt vechi, atunci costurile cresc exponențial.

Vă mai recomandăm și:

Cum a descoperit Benjamin Franklin electricitatea: A folosit cu adevărat zmeul și cheia?

Bacteriile infuzate cu argint pot produce electricitate. Ce au descoperit cercetătorii

O nouă sursă de gaze cu efect de seră, descoperită în permafrostul siberian

Oamenii de știință au identificat neuronii din creier care determină competiția și comportamentul social