Home » D:News » Scoția a dezvăluit propriul prototip de rachetă. Cum va fi folosită?

Scoția a dezvăluit propriul prototip de rachetă. Cum va fi folosită?

Publicat: 14.05.2022

A fost dezvăluit primul prototip de rachetă în mărime naturală pentru lansarea de sateliți mici dintr-un port spațial din Highlands, Scoția.

Orbex, cu sediul la Forres, a declarat că versiunea finală a rachetei Prime, lungă de 19 metri, va fi reutilizabilă și alimentată cu un biocombustibil regenerabil, biopropan.

Rachetele vor fi lansate de la Space Hub Sutherland, care ar putea fi operațional mai târziu în acest an, informează BBC.

Pentru ce a fost creat acest prototip de rachetă?

Acest prototip de rachetă va fi supus testelor la o unitate de testare din Kinloss, Moray.

Un plan separat de lansare a sateliților dintr-o locație din Shetland a făcut, de asemenea, un pas important înainte.

SaxaVord UK Spaceport și Astra Space, cu sediul în SUA, au convenit să colaboreze la un program planificat de lansări de pe insula Unst. Portul spațial a obținut permisiunea de planificare la începutul acestui an.

Micro-sateliți

Astra Space a finalizat deja prima lansare comercială de rachetă de la Kodiak, în Alaska. Lansările de la SaxaVord ar putea începe anul viitor, în funcție de acordurile și aprobările pe care le va primi.

Orbex, care are fabrici în Marea Britanie și Danemarca, intenționează să lanseze micro-sateliți de la Space Hub Sutherland, din apropierea Tongue.

„Acesta este o piatră de hotar majoră pentru Orbex și evidențiază cât de înaintată este dezvoltarea”, a declarat Chris Larmour, de la Orbex.

„Din exterior, ar putea arăta ca o rachetă obișnuită, dar în interior, Prime nu seamănă cu nimic altceva”, spune el.

El a mai spus că printre inovațiile rachetei se numără utilizarea combustibililor cu emisii scăzute de carbon și motoare imprimate 3D.

Cât valorează acest proiect?

Agenția de dezvoltare Highlands and Islands Enterprise (HIE) conduce proiectul Sutherland, în valoare de 17 milioane de lire sterline.

Consiliul Highlands a aprobat în 2020 planuri pentru până la 12 lansări pe an de la o singură rampă de lansare.

Aprobarea Curții Teritoriale din Scoția, care a fost și ea necesară deoarece dezvoltarea propusă este pe terenuri arabile, a fost acordată în 2021.

Opoziția față de proiectul ce include acest prototip de rachetă

Deși proiectul are sprijinul Melness Crofters’ Estate, s-a confruntat cu opoziția unor locuitori din zonă, precum și a miliardarilor Anders și Anne Holch Povlsen, care dețin terenuri în apropierea amplasamentului.

Una dintre companiile lui Povlsen, Wildland Ltd, a depus o contestație legală, fără succes, împotriva proiectului.

La începutul acestui an, compania a semnat un memorandum de înțelegere cu HIE pentru a „lucra constructiv” în beneficiul comunităților locale.

Wildland Ltd nu va mai aduce alte provocări portului spațial, cu condiția ca orice dezvoltare ulterioară a proiectului să fie minoră.

Marea Britania își dezvoltă proiectele spațiale

Între timp, directorul de dezvoltare a afacerilor al SaxaVord UK Spaceport, Robin Huber, a salutat acordul cu Astra Space.

„Astra este o companie agilă, cu mișcare rapidă, în ritmul de a-și stabili un palmares de succes”, a spus el.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu echipa lor pentru a construi noi capabilități de lansare în Marea Britanie”, a încheiat Huber.

Vă recomandăm să citiți și:

Avionul cu cea mai mare anvergură a aripilor s-a înălțat cu succes deasupra deșertului Mojave

O erupție solară uriașă, observată de NASA în noi imagini spectaculoase

Imagini spectaculoase din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Ce se întâmplă când sunt activate propulsoarele?

O companie aeriană va scoate scaune din avioane pentru a zbura cu mai puțini membri ai echipajului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase