Home » D:News » Amazon a cumpărat primele lansări de rachete pentru proiectul său de sateliți de bandă largă

Amazon a cumpărat primele lansări de rachete pentru proiectul său de sateliți de bandă largă

Publicat: 09.04.2022
Amazon a cumpărat primele lansări de rachete pentru proiectul său de sateliți de bandă largă
New Glenn, un nou vehicul reutilizabil de lansare orbitală de la Blue Origin. Sursa foto: Blue Origin

Aflată într-o competiție directă cu SpaceX și OneWeb în lansarea de sateliți de internet, Amazon cumpără primele lansări pentru propriul său astfel de proiect.

În cadrul Proiectului Kuiper, Amazon cumpără primele lansări care îi vor duce miile de sateliți pe orbită. Cei 3.236 de sateliți vor fi lansați pe parcursul următorilor 5 ani, la bordul a 83 de rachete, cel mai mare număr de lansări comerciale din istorie.

„Avem încă mult de lucru, dar echipa a continuat să depășească țintele în fiecare aspect al sistemului nostru prin satelit”, a declarat Dave Limp, vicepreședintele senior al Amazon pentru dispozitive și servicii, citat de The Guardian.

„Aceste acorduri de lansare reflectă angajamentul și credința noastră incredibilă în Proiectul Kuiper și suntem mândri că lucrăm cu o gamă atât de impresionantă de parteneri pentru a ne îndeplini misiunea”, a adăugat Limp.

Amazon cumpără primele lansări pe când competiția este deja pe orbită

Însă competitorii Amazon au deja un avantaj care nu este de neglijat: SpaceX are deja 2.110 sateliți Starlink pe orbită, iar OneWeb a lansat deja 428 din cei 468 de sateliți pe care a plănuit să îi lanseze într-o primă fază.

Amazon cumpără primele lansări abia pentru finalul acestui an, când va lansa 2 sateliți prototip. Prima lansare completă nu are o dată precisă, deoarece compania așteaptă rezultatele inițiale înainte de a elabora un plan exact.

Pe măsură ce concurența dintre companiile de internet în spațiu a înflorit, la fel a crescut și competiția pentru spațiu pe rachetele necesare pentru a-și duce sateliții pe orbită. OneWeb, care este parțial deținută de Regatul Unit după ce Trezoreria a intervenit pentru a salva compania din faliment în 2020, a fost nevoită să amâne planurile de lansare în martie, după ce războiul din Ucraina a otrăvit relațiile cu agenția spațială rusă.

Compania a ajuns să apeleze la SpaceX pentru asistență, semnând un acord pentru o sumă nedezvăluită pentru a-și lansa sateliții cu ajutorul rachetelor concurenților săi.

SpaceX a crescut prețul standard al unei lansări cu 12% la începutul acestui an, „pentru a ține cont de nivelurile excesive ale inflației”, prima creștere de acest fel în aproape 6 ani. O lansare privată a rachetei Falcon 9 a companiei costă 67 de milioane de dolari.

Ce rachete vor lansa Proiectul Kuiper?

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are propria sa companie de zboruri spațiale, Blue Origin, dar compania va oferi doar o parte din capacitatea necesară pentru a pune pe orbită Proiectul Kuiper.

Amazon a semnat contracte pentru 12 lansări ale rachetei New Glenn, de la Blue Origin, opțional putând face încă 15 lansări; a asigurat, de asemenea, 18 lansări cu racheta Ariane 6 a francezilor de la Arianespace, 38 lansări pe racheta Vulcan a American United Launch Alliance și ultimele 9 lansări cu racheta Atlas V a aceleiași companii.

Vă recomandăm să citiți și:

Tesla a livrat un număr record de vehicule în primul trimestru

SpaceX a anunțat că nu va mai construi navete spațiale Crew Dragon

Un start-up care extrage apă din aer a primit susținere din partea lui Bill Gates

Misiunea Ax-1 a SpaceX, care va duce un echipaj privat pe ISS, a fost amânată până pe 6 aprilie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase