Cum luptă Coreea de Nord împotriva COVID-19? Țara nu are deocamdată vaccinuri

19 05. 2022, 03:00
Sursa foto: Profimedia

Coreea de Nord luptă împotriva COVID-19 cu antibiotice și remedii casnice precum gargara cu apă sărată sau ceai, în contextul în care nu a început încă o campanie de vaccinare și, până săptămâna trecută, a insistat că nu are COVID-19.

Coreea de Nord mobilizează acum forțe, inclusiv armata, pentru a combate ceea ce autoritățile au recunoscut că este un focar „exploziv”.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, ministrul adjunct al sănătății publice, Kim Hyong Hun, a declarat că țara a trecut de la un sistem de carantină la unul de tratament pentru a face față sutelor de mii de cazuri suspecte de „febră” raportate în fiecare zi, anunță Reuters.

„Tratamentele tradiționale sunt cele mai bune!”

Pentru a trata COVID-19 și simptomele sale, presa de stat a încurajat pacienții să folosească analgezice și antifebrile, cum ar fi ibuprofenul, precum și amoxicilina și alte antibiotice – care nu combat virușii, dar care sunt uneori prescrise pentru infecții bacteriene secundare.

În timp ce anterior minimizau vaccinurile, considerând că acestea „nu sunt un remediu”, mass-media au recomandat gargară cu apă sărată sau consumul de ceai de „caprifoi japonez” sau de frunze de salcie de trei ori pe zi.

„Tratamentele tradiționale sunt cele mai bune!”, a declarat o femeie pentru televiziunea de stat, în timp ce soțul ei spunea că le cerea copiilor lor să facă gargară cu apă sărată în fiecare dimineață și seară.

O locuitoare în vârstă din Pyongyang a declarat că a fost ajutată de ceaiul de ghimbir și de aerisirea camerei sale.

Liderul țării, Kim Jong Un, a declarat duminică – când agenția de știri de stat KCNA a raportat încă 392.920 de cazuri de febră și alte opt decese – că rezervele de medicamente nu ajung la oameni și a ordonat corpului medical al armatei să ajute la stabilizarea proviziilor în Pyongyang, unde pare să se concentreze epidemia.

China și Coreea de Sud s-au oferit să trimită ajutoare

KCNA a precizat că numărul cumulat al bolnavilor de febră se ridică la 1.213.550, cu 50 de decese. Aceasta nu a precizat câte infecții suspecte au fost testate pozitiv pentru COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis în Coreea de Nord câteva truse de ajutor și alte provizii, dar nu a precizat ce medicamente conțin acestea. De asemenea, China și Coreea de Sud s-au oferit să trimită ajutoare dacă Pyongyangul le solicită.

Deși nu pretinde că antibioticele și remediile casnice vor elimina COVID-19, Coreea de Nord are un lung istoric de dezvoltare de tratamente nedovedite științific, inclusiv o injecție făcută din ginseng despre care pretindea că ar putea vindeca orice, de la SIDA la impotență.

În ciuda numărului mare de medici pregătiți și a experienței în mobilizarea pentru urgențe sanitare, sistemul medical nord-coreean este extrem de subdimensionat, spun experții.