Home » D:News » Liderul Rezistenței ucrainene, în mâinile rușilor (DOCUMENTAR)

Liderul Rezistenței ucrainene, în mâinile rușilor (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.05.2022

Cel puțin 1.000 de soldați ucraineni s-au predat rușilor, după ce aceștia au asediat trei luni combinatului siderurgic Azovstal. Potrivit soției comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko, cu toții sunt ținuți în condiții satisfăcătoare. Apelul a fost unul scurt, însă Denis Prokopenko a apucat să-i spună că este ok și că nu a fost supus violenței.

Oficialii de la Kiev au sugerat că luptătorii ucraineni ar putea fi recuperați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de „terorism”.

„Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă. Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația”, a zis Katerina Prokopenko.

Luptătorii Azov răniți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, din Donețk. În schimb, un grup mai mic de luptători grav răniți se află într-un spital din orașul Novoazovsk. Prokopenko a spus că, după cunoștințele ei, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia.

Katerina Prokopenko a lansat și o campanie de susținere pentru luptătorii de la Azovstal.

„Scopul este să organizăm apeluri săptămânale cu cei ținuți prizonieri, să dezmințim falsurile rusești despre băieții noștri, să ne asigurăm că condițiile lor rămân satisfăcătoare – un pat, medicamente, apă și mâncare și să milităm pentru eliberarea lor rapidă”, a spus Katerina.

Din 2014, Denis Prokopenko a luptat activ în apărarea Ucrainei, în urma invaziei Rusiei și a forțelor separatiste din Donbas. Încă de la începutul ostilităților, Prokopenko s-a ridicat în calitate de lider care apără Mariupolul.

Pentru rolul său în primele linii, a primit titlul de Erou al Ucrainei, în martie 2022. Prokopenko este cunoscut și sub numele de Redis, o poreclă veche de fan de fotbal care a devenit indicativul său militar.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase