Home » D:News » Imagini inedite cu un ieduț de capră neagră, surprins la alăptat în Parcul Natural Bucegi

Imagini inedite cu un ieduț de capră neagră, surprins la alăptat în Parcul Natural Bucegi

Imagini inedite cu un ieduț de capră neagră, surprins la alăptat în Parcul Natural Bucegi
Credit foto: Vali Bălan, ranger la Romsilva -Administrația Parcului Natural Bucegi/Romsilva
Publicat: 04.06.2022

Romsilva a publicat recent imagini inedite cu un ieduț de capră neagră în timpul alăptatului. Momentul a fost surprins în Parcul Natural Bucegi.

„Micuțul trebuie să țină pasul cu mama lui, să o imite, să își păzească spatele de prădători și, mai ales, să prindă câteva momente de pauză pentru alăptat, ceea ce, după cum puteți observa, nu e ușor deloc”, au transmis reprezentanții Romsilva.

„Perioada de gestaţie la capra neagră este de circa 5 luni, după alte surse 170 de zile. Iezii se nasc la sfârşitul lui aprilie, în mai, cel târziu la începutul lui iunie. Într-un loc retras, femela dă naştere la 1 ieduț, rareori 2 și extrem de rar, la 3 iezi. Iezii se pot ridica în picioare la scurt timp după naştere, dar rămân în zone ierboase, fără a urma femela pe stânci. Iezii sunt foarte jucăuşi, alergând şi îmbrâncindu-se între perioadele de alăptare. Iedul este avertizat la observarea unui pericol de către femelă printr-un behăit caracteristic”, au explicat reprezentanții Romsilva.

În Carpaţi trăiesc caprele negre cele mai viguroase şi cu dimensiunile cele mai mari. Caprele negre carpatine au fost descrise ca subspecie aparte, Rupicapra rupicapra carpatica.

52 de trasee turistice amenajate în Parcul Natural Bucegi

Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.

În Parcul Natural Bucegi sunt amenajate 52 de trasee turistice pe patru magistrale care străbat întregul parc, marcate cu benzi roșii, galbene și albastre, precum și cruce albastră.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase