Home » Știință » Un nou design de rover lunar propus de un start-up ar putea fi folosit în misiunile Artemis

Un nou design de rover lunar propus de un start-up ar putea fi folosit în misiunile Artemis

Publicat: 18.03.2022

Un start-up din California numit Astrolab a dezvoltat un nou design de rover lunar pe care speră să-l trimită pe Lună ca parte a viitoarelor misiuni din programul Artemis al NASA.

Compania, susținută de celebrul fost astronaut al NASA Chris Hadfield, a dezvăluit că își testează vehiculul Flexible Logistics and Exploration (FLEX) pentru utilizare ulterioară în transportul mărfuri și astronauți pe Lună, scrie Interesting Engineering.

FLEX a fost construit pentru următoarea fază de explorare a spațiului, în care oamenii vor menține o prezență continuă pe Lună. Astrolab spune că „țintește să introducă pe piață o flotă de rovere FLEX pentru a oferi mobilitatea necesară pentru a susține o prezență umană susținută pe Lună și Marte”.

Un design de rover lunar ce poate fi condus și de echipaj, dar și de la distanță

Acest design de rover lunar are capacitatea de a transporta o sarcină utilă de 1.500 kg și poate fi condus de la distanță sau de către doi astronauți aflați la bord. Roverul lunar se poate deplasa deasupra unei încărcături și o poate ridica, într-un mod similar cu un robot de depozit.

„Pentru ca omenirea să trăiască și să opereze cu adevărat într-un mod susținut în afara Pământului, trebuie să existe o rețea de transport eficientă și economică, de la rampa de lansare până la ultimul avanpost”, a explicat Jaret Matthews, fondator și CEO al Astrolab.

„În prezent, există o lipsă în ceea ce privește ultima parte și Astrolab există pentru a o acoperi”, a adăugat Matthews.

Astrolab spune că vehiculul său îndeplinește cerințele NASA pentru vehicule lunare (LTV), care au fost stabilite de agenția spațială din SUA în încercarea de a obține informații din partea sectorului privat cu privire la viitoarele sale vehicule lunare.

Echipa Astrolab a testat recent un prototip de rover FLEX la scară largă în deșertul California, lângă Valea Morții. Compania a testat atât operațiunile cu echipaj, cât și pe cele la distanță, precum și performanța de mobilitate a roverului pe terenul dificil din deșert.

Roverul ar putea fi utilizat în multiple feluri

„Pe măsură ce trecem de la epoca Apollo, care s-a concentrat pe explorarea pură, acum când oamenii vor trăi perioade mai lungi pe Lună, echipamentul trebuie să se schimbe”, a spus Chris Hadfield, care este membru al consiliului consultativ Astrolab.

„Când ne stabilim undeva, nu trebuie doar să ducem oameni dintr-un loc în altul, ci trebuie să mutăm dispozitive, încărcătură, echipamente de susținere a vieții și multe altele. Și totul depinde de mobilitate. A fost o bucurie nu doar să conduc FLEX, dar și să îi văd dimensiunea, capacitatea astfel încât să-mi fac o primă o idee despre ceea ce poate face acest rover”, a declarat Hadfield.

Vehiculul va ajuta probabil la deschiderea unei noi ere interesante pentru habitatele spațiale lunare. Hadfield a mai explicat că Luna, dacă este așezată pe o hartă, este mai mare decât Africa și este „o resursă geologică complet neexploatată”.

El crede că vehicule precum FLEX ne vor ajuta să construim un sistem Pământ-Lună, așa cum este subliniat de planurile NASA pentru viitoarele aterizări din cadrul programului Artemis, care probabil nu vor avea loc mai devreme de 2025.

Vă recomandăm să citiți și:

Sateliții Starlink s-au transformat în „mingi de foc” în atmosferă. Imaginile sunt dramatice

Elon Musk spune că SpaceX va face combustibil din aer

Conceptul electric de vehicul lunar inspirat de Skoda folosește anvelope rezistente la perforare

Forţele Navale ale SUA au testat un sistem laser în Orientul Mijlociu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase