Home » D:News » Istoria Parcului Grădina Icoanei (DOCUMENTAR)

Istoria Parcului Grădina Icoanei (DOCUMENTAR)

Publicat: 16.06.2022

Grădina Icoanei este un parc mic și cochet, aproape de Piața Romană și Bulevardul Magheru. Biserica Anglicană, Teatrul Bulandra, Biserica Icoanei și Școală Centrală, construită de arhitectul Ion Mincu, se află în imediată vecinătate a parcului.

Grădina Icoanei a fost inaugurat în 1873. În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea „a Bulindroiului”, iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca „Balta de la Icoana”. Din această baltă, izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”. Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta. În 1872, Primăria a încheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei grădini pe „Maidanul Icoanei”, parc inaugurat în 1873. Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din sectorul 2, la adresa Piața Cantacuzino.

La intersecția dintre străzile A. D. Xenopol și Jean-Louis Calderon, în centrul Bucureștiului, se află intrarea principală a parcului istoric Grădina Icoanei. Vizitatorii parcului sunt întâmpinați de bustul lui Gheorghe Cantacuzino, primarul Capitalei din 1869 și, câțiva ani mai târziu, premier al României timp de două mandate. Parcul a fost inaugurat la trei ani după ce Cantacuzino își termina mandatul de edil al Bucureștiului, în 1873.

Într-un alt colț al Grădinei Icoanei se află bustul de bronz al lui Adrian Păunescu, poet care a locuit în apropierea parcului; bustul, realizat de sculptorii Ioan Deac-Bistrița și Dragoș Neagoe, a fost inaugurat în 2012.

Întreaga grădină a fost construită după planurile horticultorului elvețian Louis Leyvraz, care se ocupase pe atunci și de înfrumusețarea și întreținerea aleilor din Piața Teatrului Național, de grădina din fața Universității și de alte spații verzi din Capitală.

Înainte ca Grădina Icoanei să fie măcar o schiță pe-o foaie de hârtie, pe „maidanul Icoanei” se afla „Balta Bulindroiului”, de unde izvora Bucureștioara, unul dintre afluenții Dâmboviței. La acea vreme, grădina era la marginea orașului. Două dintre punctele principale ale parcului și împrejurimilor este Biserica Icoanei și teatrul Buleandra.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase