Home » D:News » „Mărul lui Newton” din Grădina Botanică a Universității Cambridge, culcat la pământ de furtună

„Mărul lui Newton” din Grădina Botanică a Universității Cambridge, culcat la pământ de furtună

„Mărul lui Newton” din Grădina Botanică a Universității Cambridge, culcat la pământ de furtună
Credit foto: Samuel Brockington via Twitter
Publicat: 23.02.2022

Din cauza furtunii Eunice, Grădina Botanică a Universității Cambridge a rămas fără „mărul lui Newton”.

Custodele grădinii, dr. Samuel Brockington a precizat că arborele a fost plantat în 1954 și păzea intrarea Brookside vreme de 68 de ani.

De asemenea, Brockington a mai precizat că arborele fusese clonat după cel care l-a inspirat pe Sir Isaac Newton să descopere legile gravitației, potrivit BBC.

Mărul original care l-a inspirat pe Sir Isaac Newton

Reprezentanții Grădinii Botanice de la Universitatea Cambridge au declarat că deja au o clonă a mărului, iar aceasta urmează a fi plantată în scurt timp într-o altă zonă a grădinii.

Arborele original din care a căzut mărul și care a cauzat lanțul de evenimente ce în cele din urmă au condus la descoperirea legilor gravitației se află la Woolsthorpe Manor în Grantham, Lincolnshire.

Chiar dacă a fost afectat de o furtună în secolul al XIX-lea, mărul a supraviețuit fiind altoit de-a lungul timpului, procedeu care implică legarea unor lăstari la un puieț.

Sortit morții din cauza ciupercii de miere

Conform celor spuse de dr. Samuel Brockington, analizele indică faptul că în Cambridge există trei copaci, printre care și cel din grădina botanică, ce sunt clone ale mărului original care l-a inspirat pe Newton.

Acesta a mai spus că, în ciuda „pierderii tragice” cauzate de furtună, moartea acestuia era preconizată mai devreme sau mai târziu din cauza ciupercii de miere (Armillaria ostoyae).

Astfel, procedurile pentru clonarea acestuia fuseseră deja inițiate astfel încât arborele că continue să existe în patrimoniul universal.

Vă mai recomandăm și:

Descoperirea a sute de exemplare ale unei faimoase cărți a lui Isaac Newton a scos la iveală un detaliu important. „Ne-am simțit ca Sherlock Holmes”

Notițe nepublicate dezvăluie că Isaac Newton încerca să descifreze codul secret al piramidelor

Fiu al unui ţăran analfabet, a devenit una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile

Grădina botanică care a bătut recordul pentru cea mai mare colecție de plante

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase