Home » D:News » Vârsta bărbatului poate afecta şansele de naştere mai mult decât se credea

Vârsta bărbatului poate afecta şansele de naştere mai mult decât se credea

Vârsta bărbatului poate afecta şansele de naştere mai mult decât se credea
Credit foto: Pixabay
Publicat: 27.07.2022

Cercetătorii au descoperit că „ceasul biologic” masculin poate afecta şansele de naştere mai mult decât se credea. Cercetarea ar putea ajuta la modelarea educaţiei şi a mesajelor privind fertilitatea pentru cuplurile care încearcă să conceapă prin vitro.

Primul lucru care i se va spune unei femei care caută să rămână însărcinată prin tratament de fertilitate este, fără îndoială, impactul pe care îl va avea vârsta ei asupra şanselor de a avea o sarcină de succes.

Dar acum, un studiu a arătat cum influenţa vârstei paterne asupra ratelor de naştere ar putea juca un rol mai important decât se credea anterior.

„Fertilitatea este, de asemenea, o problemă de sex masculin”

S-a constatat că pentru femeile sub 35 de ani sau peste 40 de ani, vârsta partenerului lor de sex masculin nu a avut nicio diferenţă în şansele lor de a da naştere. Dar pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani, a existat o „scădere semnificativă” a ratei natalităţii dacă partenerul de sex masculin avea 40 de ani.

Rezultatele contestă ipotezele larg răspândite conform cărora vârsta maternă ar trebui să fie întotdeauna principalul aspect şi ar putea ajuta la formarea educaţiei şi a mesajelor privind fertilitatea pentru cuplurile care încearcă să conceapă.

„Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că fertilitatea este, de asemenea, o problemă de sex masculin”, a spus Kate Brian, manager de operaţiuni la Fertility Network UK.

„De prea mult timp povara a fost asupra femeilor”

Profesorul Geeta Nargund, unul dintre cei patru autori care au contribuit la studiu, a spus: „De prea mult timp povara a fost asupra femeilor, iar contribuţia bărbatului la riscurile pe termen scurt şi lung la urmaşi asociate cu vârsta paternă înaintată au fost în mare măsură ignorate”.

Studiul clinic retrospectiv se bazează pe date anonimizate de la autoritatea de reglementare a fertilităţii din Marea Britanie, Autoritatea pentru Fertilizare şi Embriologie Umană. Acesta a analizat interacţiunea vârstei materne şi paterne în 18.825 de cicluri FIV şi ICSI (unde spermatozoizii sunt injectaţi direct în ovul pentru a ajuta la fertilizare) după un singur transfer de embrion proaspăt.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase