Home » D:News » VIDEO | Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (DOCUMENTAR)

VIDEO | Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (DOCUMENTAR)

Publicat: 03.08.2022

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” este cea mai veche instituție de acest fel din România. De fapt, este continuatoarea formelor de învățământ de arhitectură inițiate în 1892 prin Școala de arhitectură înființată de Societatea Arhitecților Români.

Arhitectura a fost înființată în temeiul decretului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 1 octombrie 1864, cu denumirea de „Școală de Ponți și Șosele, de Mine și Arhitectură”. Secția a dispărut în scurt timp pentru că nu au existat suficiente fonduri.

În aprilie 1891, Comitetul de Conducere al Societății Arhitecților Români a hotărât să înființeze o școală particulară de arhitectură. A funcționat cinci ani. Apoi, a fost oficializată ca învățământ de stat, sub denumirea de Școala Națională de Arhitectură prin reforma învățământului inițiată de ministrul Spiru Haret, în decembrie 1897.

În anul 1904 a fost creată Școala Superioară de Arhitectură ca instituție independentă de învățământ superior, cu un director propriu, Ermil Pangratti. În anul 1932, învățământul de arhitectură a avut pentru prima oară o lege a sa proprie.

Palatul Institutului de Arhitectură a fost proiectat în anul 1912. Deși este amplasat în centrul Capitalei, între celebrele fântâni și clădirea Universității, clădirea este ușor ascunsă. Planurile au fost realuizate în stil brâncovenesc de către Grigore Cerchez și Iorgu Ciortan.

Construcția s-a ridicat în atenția lui Simion Vasilescu și a durat trei ani. În anul 1915 a fost finalizată o parte din clădire, iar în perioada 1920 – 1927, construcția a fost finalizată de Constantin și Nicolae Dobrescu. Acum, clădirea este monument istoric.

În perioada anilor 1963 – 1968 clădirii i se adaugă un nou corp, construit în stilul acelor ani, dar care nu se potrivea cu vechea clădire.

Academia de Arhitectură a funcționat sub rectoratul profesorului Petre Antonescu până în 1938. Din toamna anului 1938 și-a regrupat disciplinele, iar Academia de Arhitectură a fost înglobată cu o titulatură nouă – Facultatea de Arhitectură – în structura Politehnicii din București.

În anul 1948, facultatea a fost desprinsă din cadrul Politehnicii în urma reformei învățământului. După o scurtă perioadă de independență, în octombrie 1949 Institutul a fost încorporat cu numele de Facultatea de Arhitectură în Institutul de Construcții, nou înființat prin restructurarea Politehnicii. În anul 2000, denumirea a fost modificată în Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, care este și în prezent titulatura oficială.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase