Imagini inedite cu cerbi surprinși în timp ce se hrănesc, în Parcul Național Cozia

15 08. 2022, 03:00

Reprezentanții Romsilva au dat publicității o filmare inedită cu cerbi surprinși în timp ce se hrănesc în pădurile Parcului Național Cozia.

„Cerbi se hrănesc în liniște în pădurile Parcului Național Cozia, imaginile fiind filmate de camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului”, au transmis reprezentanții Romsilva.

„Se poate observa în imagini că cerbii au din nou coarnele mari, care au crescut în perioada primăverii și verii, după ce le-au lepădat la începutul sezonului cald. Coarnele se dezvoltă la loc până la mijlocul toamnei, când cerbii le folosesc în timpul boncănitului, sezonul împerecherii, atunci ei luptându-se între ei pentru supremația cârdurilor de ciute”, au adăugat reprezentanții Romsilva.

Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar

„Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie.
Pădurile din Parcul Național Cozia asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos”, potrivit Romsilva.

Romsilva-Parcul National Cozia, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în județul Vâlcea și cuprinde masivul Cozia și o parte a Munților Lotrului, aproape de limita cu județul Argeș.

Parcul are o suprafață de 17.100 de hectare, din care 16.070 hectare păduri , 8.134 hectare păduri din acestea fiind incluse în zone de protecție strictă sau integrală, unde nu este permisă intervenția umană.