Home » D:News » De unde va începe Myanmar să importe petrol?

De unde va începe Myanmar să importe petrol?

De unde va începe Myanmar să importe petrol?
Foto: Shutterstock
Publicat: 20.08.2022

Myanmar, țară condusă de militari, intenționează să importe petrol rusesc pentru a atenua îngrijorările legate de aprovizionare și de creșterea prețurilor, a declarat un purtător de cuvânt al juntei. Este cea mai recentă țară în curs de dezvoltare care face acest lucru pe fondul crizei energetice.

Țara din sud-estul Asiei a menținut legături de prietenie cu Rusia, chiar dacă ambele rămân sub o serie de sancțiuni din partea țărilor occidentale – Myanmar pentru o lovitură de stat militară care a răsturnat un guvern ales anul trecut, iar Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Rusia caută noi clienți pentru energie, deoarece cea mai mare destinație a exporturilor sale, Europa, va impune un embargo asupra petrolului rusesc în etape în cursul acestui an, relatează Reuters.

Va începe Myanmar să importe petrol din Rusia?

„Am primit permisiunea de a importa benzină din Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Zaw Min Tun în timpul unei conferințe de presă miercuri, adăugând că aceasta a fost favorizată pentru „calitatea și costul său scăzut”.

Transporturile de păcură ar urma să înceapă să sosească din septembrie, potrivit presei.

Zaw Min Tun a declarat că șeful juntei, Min Aung Hlaing, a discutat despre petrol și gaze în timpul unei călătorii în Rusia luna trecută.

Myanmar își importă acum combustibilul prin Singapore.

Myanmar ar lua în considerare explorarea comună a petrolului în Myanmar cu Rusia și China, a spus el.

Creșteri de preț exorbitante

Armata a înființat un comitet de achiziție de petrol rusesc condus de un aliat apropiat al lui Min Aung Hlaing pentru a supraveghea cumpărarea, importul și transportul de combustibil la prețuri rezonabile, în funcție de nevoile Myanmarului, potrivit unei declarații publicate miercuri într-un ziar de stat.

Pe lângă turbulențele politice și tulburările civile, Myanmar a fost puternic afectat de prețurile ridicate ale combustibililor și de întreruperile de energie electrică, ceea ce a determinat conducerea sa militară să apeleze la importurile de păcură care poate fi utilizată în centralele electrice.

Prețul benzinei a crescut cu aproximativ 350% de la lovitura de stat din februarie anul trecut, ajungând la 2.300-2.700 kyat (aproximativ 1 dolar) pe litru.

În ultima săptămână, stațiile de benzină au fost închise în diferite părți ale țării din cauza penuriei, potrivit rapoartelor mass-media.

Rusia este, de asemenea, un furnizor important de arme pentru armata din Myanmar.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase