Home » D:News » Un fost oficial NASA crede că lansarea Artemis 1 va fi „jenantă”

Un fost oficial NASA crede că lansarea Artemis 1 va fi „jenantă”

Un fost oficial NASA crede că lansarea Artemis 1 va fi „jenantă”
Avioanele T-38 ale NASA zboară deasupra rachetei SLS, înaintea misiunii Artemis 1. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.08.2022

Un fost oficial al NASA a criticat recent racheta extrem de scumpă și de multe ori amânată a agenției spațiale americane, Space Launch System (SLS), care este programată pentru lansare în data de 29 august.

În cadrul unui nou interviu, Lori Garver, fost administrator adjunct al NASA, a declarat că „forfota” din jurul lansării rachetei SLS ar putea crea o impresie greșită despre misiunea lunară Artemis 1.

„Cred că este doar un test de zbor și atât”, a spus Garver.

„Toate aceste discuții despre finalizarea proiectului, doar uitați-vă la limbaj, la celebrare, la planurile NASA, și așa mai departe, toate pentru această lansare. Nu există un alt test de zbor planificat dacă acesta nu decurge conform planului”, a spus fostul administrator adjunct.

„Va fi incredibil de jenant”

În memoriile sale și interviurile acordate presei, Garver a comparat adesea racheta SLS cu vehiculul Starship de la SpaceX. Așa cum a declarat în trecut, Garver a fost un susținător al SpaceX încă de la începuturile companiei, o atitudine care i-a adus batjocură la nivel intern înainte ca NASA să fie de partea companiei lui Elon Musk.

Acum, toate acestea vor deveni cât se poate de clare pentru public, crede Garver.

„Va fi incredibil de jenant dacă Starship va fi lansată de zeci de ori pe an precum Falcon 9, iar SLS doar o dată la doi ani”, a declarat fostul oficial NASA, făcând referire la racheta de ultimă generație de la SpaceX.

Garver a oferit două scenarii „jenante” pentru NASA

Garver a oferit două scenarii „jenante” pentru NASA. Primul ar fi faptul că SpaceX va continua să opereze la costuri relativ scăzute, iar al doilea ar fi că SLS pur și simplu nu va performa așa cum a fost concepută.

„Apoi ce se va întâmpla? Vei urca oameni la bordul rachetei peste doi ani dacă prima lansare nu decurge cum trebuie? Eu nu am auzit pe nimeni discutând acest plan”, a adăugat Garver, citată de Futurism.

Cu siguranță, un potențial eșec nu poate fi exclus, însă vom ști cu certitudine dacă predicțiile lui Garver se vor adeveri foarte curând, având în vedere că mult așteptata lansare pentru SLS este programată pentru 29 august.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Artemis 1 va trimite forme de viață în spațiul îndepărtat. Ce va mai transporta racheta SLS?

Iată cum arată mașina NASA care va transporta astronauții din programul Artemis!

Energie nucleară pe Lună. NASA anunță planurile pentru sistemul de alimentare cu energie al misiunilor Artemis

Racheta Artemis I de la NASA a trecut un test important, în ciuda unei scurgeri de hidrogen

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase