Străzile din Kiev se leapădă de numele rusești

28 08. 2022, 02:00
Foto: Shutterstock

Capitala Ucrainei a redenumit joi 95 de străzi în cadrul unei campanii de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice, a anunţat primarul Kievului, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă.

De la invadarea Rusiei în februarie, Ucraina a accelerat ceea ce numeşte „derusificare”, o campanie prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei.

„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, citat de Reuters.

Ce se va întâmpla cu străzile din Kiev?

El a declarat că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania.

O stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei, în timp ce o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.

Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.

O altă stradă, care purta anterior numele de familie al unui ministru sovietic al Apărării, a fost redenumită după regimentul ucrainean Azov, o mişcare care probabil va înfuria Moscova, care îşi apără vocal moştenirea sovietică în Europa. Unitatea Azov, care face parte din garda naţională, este adulată în Ucraina, dar denigrată de Moscova.