Home » D:News » „Omul Gropilor”, ultimul membru al unui trib izolat din Amazon, a murit

„Omul Gropilor”, ultimul membru al unui trib izolat din Amazon, a murit

Publicat: 01.09.2022

„Omul Gropilor” a rezistat tuturor încercărilor de contact după ce tribul său a fost distrus într-o serie de atacuri din urmă cu 50 de ani.

Un genocid lent este acum finalizat, cu vestea că așa-numitul „Omul Gropilor”, considerat a fi ultimul locuitor al teritoriului indigen Tanaru, din Brazilia, a murit.

Bărbatul, al cărui nume adevărat nu va fi cunoscut niciodată, a fost singurul supraviețuitor al unei serii de masacre care se pare că aveau scopul de a-i distruge poporul, astfel încât pământul lor să devină disponibil pentru exploatare.

Această persoană aparținea unui trib care locuia în statul Rondonia, adânc în pădurea tropicală amazoniană. Ei au rezistat tuturor încercărilor societăților externe de a intra în contact cu ei.

Cum a ajuns „Omul Gropilor” să fie ultimul din tribul său?

Tăietorii de lemne și crescătorii de vite au râvnit de mult timp pământul acestui popor, iar un șir de masacre au îndepărtat un obstacol major. Cu toate acestea, nimeni nu a fost condamnat vreodată, scrie IFL Science.

Agenția indigenă FUNAI a guvernului brazilian a ținut zona sub observație. De la un masacru de la mijlocul anilor 1990, au găsit dovezi ale unui singur supraviețuitor, care a săpat gropi adânci, uneori pentru a se ascunde și a se adăposti, alteori plasând în ele țăruși ascuțiți. În mod deloc surprinzător, atrocitățile la care au fost supuși semenii săi nu l-au făcut mai dornic să răspundă eforturilor de a-l contacta.

Cu toate acestea, FUNAI a lăsat unelte și semințe tradiționale în locuri în care el să le poată găsi. Altair Algayer, de la FUNAI, a ținut lumea la curent cu supraviețuirea bărbatului și a reușit să extindă teritoriul rezervat legal pentru el.

Acum, însă, Observatorul pentru Drepturile Omului ale Popoarelor Indigene Izolate și Recent Contactate (OPI) a raportat moartea acestuia.

Un genocid început cu circa 50 de ani în urmă

Masacrele care au făcut ca „Omul Gropilor” să rămână singur au început în anii 1970, când Brazilia era sub conducere militară, și au continuat până în anii 1990 sub diferite guverne alese democratic. Se crede că, la un moment dat, zahărul amestecat cu otravă de șobolan a fost lăsat drept „cadou” de către fermierii ilegali, ucigându-i pe toți membrii tribului, în afară de acest om.

Guvernele alese democratic au făcut unele eforturi pentru a împiedica repetarea unor astfel de evenimente, lucru pe care președintele brazilian Jair Bolsonaro l-a inversat, făcând campanie pentru eliminarea protecției pământurilor indigene.

„(‘Omul Gropilor’, n.r.) a simbolizat atât violența și cruzimea îngrozitoare aplicate popoarelor indigene din întreaga lume în numele colonizării și profitului, dar și rezistența acestora. Ne putem doar imagina la ce orori a asistat în timpul vieții sale și singurătatea existenței după ce ceilalți membri ai tribului său au fost uciși, dar a rezistat cu hotărâre tuturor încercărilor de contact și a clarificat că vrea să fie lăsat în pace”, a spus Fiona Watson, de la grupul de campanie Survival International.

„Omul Gropilor” era monitorizat de la distanță

Watson a vizitat Tanaru în 2004 împreună cu echipa de monitorizare a FUNAI și a scris la acea vreme că „prezența lui este peste tot în pădure”.

Oficialii FUNAI care îi monitorizau starea de sănătate de la distanță i-au găsit cadavrul într-un hamac. Își pusese pene viu colorate în jurul corpului, probabil sugerând că se pregătise pentru moarte. S-a estimat că avea o vârstă de circa 60 de ani.

Deși este prea târziu pentru „Omul Gropilor” și tribul său, ceea ce urmează s-ar putea dovedi crucial pentru alte populații ale Primelor Națiuni, în special în Brazilia.

Ce înseamnă moartea acestui om?

Proprietarii fermelor de vite care înconjoară teritoriul, inclusiv cei responsabili pentru uciderea tribului, vor argumenta probabil că moartea lui face ca pământul să fie disponibil pentru exploatare economică. Acest lucru ar trimite un mesaj dezastruos intereselor de afaceri din alte părți cu privire la consecințele masacrelor ulterioare.

„Dacă președintele Bolsonaro și aliații săi din agrobusiness obțin ceea ce-și doresc, această poveste se va repeta iar și iar până când toate popoarele indigene ale țării vor fi distruse”, a spus Watson.

De exemplu, o campanie este în desfășurare pentru a elimina protecția pentru Ituna Itatá, un teritoriu indigen mai mare. „Mișcarea indigenă din Brazilia și Survival vor face tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Watson.

FUNAI a estimat că doar în partea braziliană a Amazonului trăiesc 113 triburi necontactate, împreună cu multe altele care și-au păstrat stilul de viață în ciuda contactului.

Vă recomandăm să citiți și:

Grecia face un pas major în lupta împotriva imigraţiei ilegale

Ucraina a renăscut atunci când a fost invadată de Rusia, a spus Volodimir Zelenski

Facebook a luat-o razna? Sute de utilizatori au fost afectați

Câți ucraineni s-au refugiat în Europa de la începutul invaziei ruse?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase