Home » D:News » Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator și noul premier al Marii Britanii

Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator și noul premier al Marii Britanii

Publicat: 06.09.2022
Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator și noul premier al Marii Britanii
Sursa foto: Profimedia

Liz Truss a fost numită luni lider al Partidului Conservator, aflat la guvernare, și viitor prim-ministru al Marii Britanii, într-un moment în care țara se confruntă cu o criză a costului vieții, tulburări industriale și recesiune.

După săptămâni întregi de competiție la conducerea partidului, care a opus-o pe Truss lui Rishi Sunak, fost ministru de finanțe, anunțul declanșează începutul preluării ștafetei de la Boris Johnson.

Johnson a fost forțat să își anunțe demisia în iulie, după luni de scandal, iar marți se va deplasa în Scoția pentru a se întâlni cu regina Elisabeta pentru a-și prezenta oficial demisia. Succesoarea sa său îl va urma și i se va cere să formeze un guvern.

Al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015

Truss va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În această perioadă, țara a fost zguduită de mai mute crize, iar acum se confruntă cu ceea ce se preconizează a fi o recesiune de lungă durată, declanșată de inflația galopantă care a atins 10,1% în iulie.

Ministru de externe sub conducerea lui Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis să acționeze rapid pentru a aborda criza costului vieții din Marea Britanie, afirmând că în decurs de o săptămână va veni cu un plan pentru a aborda creșterea facturilor la energie și pentru a asigura aprovizionarea viitoare cu combustibil.

Într-un interviu televizat duminică, ea a refuzat să dea detalii despre măsurile care, spune ea, vor liniști milioane de oameni care se tem că nu vor putea plăti facturile la combustibil în apropierea iernii.

Liz Truss a refuzat să comenteze un raport potrivit căruia planul său energetic ar putea depăși 100 de miliarde de lire sterline (115 miliarde de dolari), dar parlamentarul care va fi ministrul său de finanțe, ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng, a scris luni că guvernul își poate permite să împrumute mai mult pentru a finanța sprijinul pentru gospodării și întreprinderi.

Lizz Truss este așteptată de o listă lungă, costisitoare și dificilă de probleme

Truss se confruntă cu o listă lungă, costisitoare și dificilă de probleme, despre care parlamentarii opoziției spun că este rezultatul a 12 ani de guvernare conservatoare slabă. Mai mulți au cerut alegeri anticipate – lucru pe care Truss a spus că nu îl va permite.

Truss a declarat că va numi un cabinet puternic, renunțând la ceea ce o sursă apropiată ei a numit un „stil prezidențial” de guvernare, și va trebui să lucreze din greu pentru a convinge unii parlamentari din partidul său care l-au susținut pe Sunak în cursă.

Marea Britanie a rămas în urmă față de alte țări europene importante în ceea ce privește oferta de sprijin pentru facturile de energie ale consumatorilor, pe care parlamentarii opoziției o pun pe seama unui guvern incapabil să acționeze în timp ce conservatorii concurau pentru conducerea țării. În luna mai, guvernul a stabilit un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline pentru a ajuta gospodăriile cu facturile la energie, ca parte a schemei sale de sprijin pentru costul vieții, în valoare de 37 de miliarde de lire sterline.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase