Pentagonul a suspendat livrările de avioane F-35. Ce au descoperit americanii?

13 09. 2022, 00:00
Sursa foto: Shutterstock

Pentagonul a oprit livrările de avioane F-35 – cel mai scump avion cu reacție al Statelor Unite, folosit de Forțele Aeriene și Marină– după ce a descoperit că o componentă a motorului este, de fapt, fabricată în China.

Acea componentă, este un aliaj metalic care face parte dintr-un magnet important, încorporat în motorul avionului de luptă F-35.

„La 19 august, Agenția de Management a Contractelor de Apărare a notificat Oficiul Comun al Programului F-35 că un aliaj din magneți utilizat în F-35 este potențial în neconformitate cu Suplimentul privind Regulamentele Federale de Achiziții ale Apărării deoarece aliajul a fost produs în Republica Populară Chineză”, Russell Goemaere, purtător de cuvânt al Oficiului Programului Comun F-35, citat de Futurism.

Îngrijorări legate de originea componentelor

Cu toate acestea, Armata Statelor Unite nu crede că acest lucru dăunează avionului ori că pune în pericol operațiunile informațiilor americane.

„Am confirmat că magnetul nu transmite informații, nu dăunează integrității aeronavei și nu există riscuri de performanță, calitate, siguranță sau securitate asociate cu această problemă, astfel că operațiunile de zbor ale avioanelor F-35 vor continua ca de obicei”, au transmis oficialii din Armată.

Producătorul susține că avioanele F-35 sunt sigure

Faptul că acest lucru s-a întâmplat în primul rând nu inspiră încredere totuși. Dincolo de faptul că China și SUA nu sunt tocmai prietene în acest moment, utilizarea aliajului în linia de producție F-35 ar putea însemna că Lockheed Martin, compania care construiește avionul, a încălcat Legea Buy American.

„Colaborăm cu partenerii noștri și cu Departamentul Apărării pentru a asigura conformitatea contractuală în cadrul lanțului de aprovizionare”, a declarat un purtător de cuvânt al Lockheed Martin.

„Magnetul nu are acces la nicio informație sensibilă a programului. F-35 rămâne sigur pentru zbor și lucrăm cu Departamentul Apărării pentru a rezolva problema cât mai repede posibil pentru a relua livrările”, a mai transmis compania.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Clipe terifiante filmate la bordul unui portavion american. Un F-35 nu a decolat cu viteza care trebuia

Un avion militar F-16 al Statelor Unite s-a prăbuşit în Germania

Președinta Taiwanului: China folosește „războiul cognitiv” pentru a ne intimida

Producătorii americani de cipuri, afectați de o nouă regulă de export către China