De ce nu vrea Marina SUA să facă publice mai multe videoclipuri cu OZN-uri?

18 09. 2022, 02:00
Sursa foto: Profimedia

Marina SUA deține videoclipuri cu Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN-uri) – sau Fenomene Aeriene Neidentificate (UAP – Unidentified Aerial Phenomena), așa cum preferă să le numească Departamentul Apărării (DOD).

Filmările nu vor fi făcute publice pentru că „ar dăuna securității naționale”, a transmis recent un purtător de cuvânt al Marinei americane.

Răspunsul a venit în urma unei solicitări în baza Legii privind libertatea de informare (FOIA) depusă de site-ul pentru transparența guvernamentală The Black Vault, care a publicat anterior mii de pagini de documente legate de OZN-uri primite în urma trimiterii de solicitări FOIA către CIA și alte agenții guvernamentale.

Solicitările au fost refuzate

The Black Vault a trimis cererea FOIA Marinei SUA în aprilie 2020 – la doar o zi după ce Marina a declasificat trei videoclipuri filmate de piloții Marinei care arată aeronave de înaltă tehnologie care se mișcă în moduri aparent imposibile. Tot The Black Vault a cerut ca Marina să facă publice toate celelalte videoclipuri legate cu UAP.

Doi ani mai târziu, Guvernul SUA a răspuns printr-o scrisoare în care a confirmat că există mai multe videoclipuri UAP și în care a fost respinsă cererea de a le face publice din motive de securitate națională.

„Divulgarea acestor informații va dăuna securității naționale, deoarece poate oferi adversarilor informații valoroase cu privire la operațiunile, vulnerabilitățile și/sau capabilitățile Departamentului Apărării sau Marinei. Nicio porțiune din videoclipuri nu poate fi separată pentru publicare”, a scris Gregory Cason, director adjunct al biroului FOIA al Marinei, citat de Live Science.

Videoclipurile publicate anterior nu mai prezentau un pericol

Cason a adăugat că Marina a declasificat cele trei videoclipuri UAP publicate în aprilie 2020 doar pentru că videoclipurile au fost divulgate anterior în mass-media și au fost deja „discutate pe larg în domeniul public”.

Marina a considerat că este posibilă publicarea oficială a filmărilor „fără alte daune la adresa securității naționale”, a scris Cason. Interesant este că, în răspunsul său la cererea The Black Vault, Marina nu a făcut nicio încercare de a ascunde existența unor filmări suplimentare.

Este clar, totuși, că Armata americană ia foarte în serios potențiala amenințare a OZN-urilor. În mai 2022, DOD a ținut prima audiere publică despre OZN-uri din ultimii 60 de ani.

Audierea a avut ca subiect în primul rând un raport al Pentagonului din iunie 2021 care a dezvăluit că piloții Marinei americane au raportat 144 de observări UAP începând cu 2004.

Mai recent, DOD a anunțat că va primi finanțare federală pentru a deschide un nou birou concentrat exclusiv pe gestionarea rapoartelor privind observările OZN.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a confirmat că se va alătura oficial „vânătorii de OZN-uri” după ședința istorică din Congresul SUA

Trei Obiecte Zburătoare Neidentificate, văzute într-o nouă filmare publicată de Armata SUA

Un raport al Pentagonului susține că OZN-urile au produs „arsuri prin radiație” și „sarcini neprevăzute”

Armata Statelor Unite a creat un nou grup care va studia Obiectele Zburătoare Neidentificate