Home » D:News » Franța a descoperit crăpături în reactoarele nucleare

Franța a descoperit crăpături în reactoarele nucleare

Publicat: 28.10.2022

Este posibil ca criza energetică din Europa să se agraveze, odată cu descoperirea de crăpături în reactoarele nucleare din Franța.

Wall Street Journal, citat de Futurism, scrie că zeci de reactoare nucleare din Franța (care, pe fondul stăpânirii devastatoare a Rusiei asupra aprovizionării cu gaze naturale a continentului, sunt esențiale pentru securitatea energetică a națiunii) rămân offline în urma unei serii de întreruperi despre care se crede că sunt cauzate de conducte cu coroziune indusă de stres.

Se pare că remedierea durează mai mult decât s-a anticipat, ceea ce înseamnă vești proaste pentru un continent aflat în dificultate în pragul iernii.

Cât de grave sunt aceste crăpături în reactoarele nucleare?

„Este important ca activitatea să reînceapă cât mai curând posibil. Dacă nu, riscul de a nu avea electricitate crește”, a declarat Emmanuelle Wargon, șefa autorității de reglementare a energiei din Franța.

Flota nucleară în cauză, deținută de furnizorul de energie EDF, este compusă din 56 de reactoare, dintre care 26 sunt în prezent oprite.

Potrivit WSJ, aceste crăpături în reactoarele nucleare datează de la sfârșitul anului trecut, când a fost descoperită o fisură într-o conductă de înaltă presiune, aproape de miezul reactorului, la cea mai nouă centrală nucleară din țară. Alte centrale, care au început apoi propriile investigații, au descoperit probleme similare de coroziune la stres la scurt timp după aceea.

„Identificarea prezenței coroziunii la stres]este posibilă numai după ce a început fisurarea. Inspecțiile regulate ale țevilor pot identifica fenomenul doar odată ce este prezentă o defecțiune”, se arată într-o notă a Institutului Franței pentru Radioprotecție și Securitate Nucleară.

Important este că acestea nu sunt remedieri simple. Deoarece majoritatea fisurilor sunt atât de aproape de miezul reactorului, radioactivitatea este o amenințare foarte reală pentru tehnicieni, a căror expunere trebuie limitată.

Europenii își fac griji pentru iarnă

Și având în vedere cât de complicate sunt reparațiile, experții în energie francezi sunt destul de pesimiști cu privire la capacitatea EDF de a-și reactiva reactoarele până la iarnă, mai ales având în vedere că, conform surselor WSJ, termenele pentru mai multe remedieri ale reactorului au fost deja amânate cu cel puțin șase săptămâni.

Aceste întreruperi sunt în mod clar teribile pentru Franța, dar sunt la fel de rele și pentru restul Europei.

Prețurile gazelor naturale au crescut vertiginos ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, care a provocat un baraj de sancțiuni occidentale și represaliile ulterioare ale Rusiei prin restricția gazelor naturale. Națiunile le cer cetățenilor să reducă masiv consumul de energie, iar continentul are nevoie de orice „strop” de energie pe care îl poate strânge pentru a putea trece peste iarnă.

Vă recomandăm să citiți și:

Elon Musk avertizează că, dacă Ucraina nu capitulează în fața Rusiei, asta va însemna „sfârșitul civilizației”

Muzeul Luvru împrumută un tablou celebru al lui Leonardo da Vinci

De ce cumpără Polonia avioane, tancuri și lansatoare de rachete din Coreea de Sud?

Coreea de Sud ar vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase