Nepotul lui Emil Cioran este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

28 10. 2022, 12:32

Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, este invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 19:00.

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 în comuna Răsinari, județul Sibiu, și a decedat pe 20 iunie 1995, la Paris.

A început la 17 ani studiul filosofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade, printre profesorii săi aflându-se Tudor Vianu sau Nae Ionescu.

În 1937 a plecat la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, care i se va prelungi până în 1944. În 1940 a început să scrie ‘’Îndreptar pătimaș’’, ultima sa carte în limba română, limbă pe care a abandonat-o în favoarea francezei. Varianta definitivă a Îndreptarului a fost încheiată în 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța.

După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste, marele filosof a trăit la Paris ca apatrid.

Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran (fratele bun al filosofului), cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979. Prin intermediul tatălui vitreg, Șerban Stavrescu a moştenit manuscrise, bunuri dar şi legendele nescrise ale familiei.

Urmărește interviul integral cu nepotul lui Emil Cioran doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.