Home » D:News » Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare ale României este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare ale României este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare ale României este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.11.2022

Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare din România este de 71,5%, mai puțin față de anul trecut, anunță Apele Române: sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii.

La această oră, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) este de 71,5% comparativ cu 76% cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

„Programul de exploatare a lacurilor de acumulare este elaborat lunar cu scopul asigurării necesarului pentru toți beneficiarii cu apă brută, în mod special a alimentării cu apă a populației. Astfel, sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii”, informează Apele Române.

Coeficientul de umplere s-a menținut în lunile de vară în jurul valorii de 70%

În toată perioada verii, în ciuda unui deficit de precipitații, specialiștii Apelor Române și cei ai Hidroelectrica au reușit, prin gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri, să optimizeze modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ.

Astfel, coeficientul de umplere s-a menținut în lunile de vară în jurul valorii de 70%, fiind asigurat necesarul de apă pentru alimentarea cu apă a populației, dar și pentru producerea de energie electrică, afirmă sursa citată.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) a fost staționar, având valoarea de 2400 mc/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s) și va ajunge în data de 10 noiembrie în jurul valorii de 2300 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar în jurul valorii de 2400 mc/s, apoi în creștere până la valoarea de 2500 mc/s, rămânând staționar până în 13 noiembrie și se va situa sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.

Cele mai mici valori, înregistrate la 4 dintre râuri

În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia.

Vă mai recomandăm și:

Lacurile subterane de pe Marte ar putea fi doar o iluzie. Ce arată cercetări recente?

O serie de lacuri neobişnuite ar putea deţine indiciile unui trecut violent al satelitului Titan

Lacurile colorate din Etiopia oferă o priveliște extraordinară privite din satelit

Un ultramaraton în premieră: şapte lacuri din ţară traversate înot

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase