De ce nu poate Parlamentul scoțian să convoace al doilea referendum pentru independență?

25 11. 2022, 03:00
Nicola Sturgeon. Foto: Profimedia

Al doilea referendum pentru independența Scoției are nevoie de aprobarea Westminsterului, a decis Curtea Supremă britanică.

Decizia celor mai importanți judecători britanici, care o împiedică pe Nicola Sturgeon, premierul Scoției, să organizeze anul viitor un nou referendum, a fost unanimă, potrivit Sky News.

Parlamentul scoțian nu are puterea de a convoca un al doilea referendum de independență în țară, a stabilit Curtea Supremă.

Parlamentul scoțian nu poate convoca un alt referendum pentru independență

Prim ministrul Nicola Sturgeon propusese un al doilea referendum, numit IndyRef2, pentru luna octombrie a anului viitor.

Premierul scoțian a avertizat că va folosi următoarele alegeri generale ca referendum informal dacă instanța îi blochează planul.

Scoția a organizat un referendum pentru independență în 2014 și peste 55% dintre cetățeni au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit.

Dar SNP, partidul pro-independență, care conduce țara din 2007, consideră că are un mandat pentru a organiza un nou referendum datorită succesului său din alegeri și ca urmare a schimbărilor provocate de Brexit.